Banjaluka

Poseban lift, kupovina dva sprata: Seli se Američki konzulat?

  • Izvor: ATV
  • 29.12.2022. 19:20

Amerikanci bi da se prošire i dovedu još osoblja u Banjaluku. Prema nezvaničnim saznanjima ATV-a, u ambasadi te zemlje u Sarajevu razmatraju kupovinu novih prostorija u najvećem gradu Republike Srpske.

Zanimljivo je što bi sada, iz ograđenog i odlično zaštićenog objekta u Ulici Jovana Dučića, gdje su pod kirijom, prešli u poslovnu zgradu Euroherca u kojoj sjedišta imaju brojne kompanije i u koju, svakodnevno, ulazi na stotine ljudi. Neobično je s obzirom na to da su im ambasade i konzulati, obično, ograđeni do te mjere da se i ne vidi šta se nalazi iza debelih zidova, nepristupačni i dobro obezbjeđeni. 

Amerikanci bi se, navodno, trajno pozicionirali u zgradi Euroherca. Saznaje se da bi kupili dva sprata i garažna mjesta. U zgradi ima šest liftova ali bi oni ugradili vlastiti koji bi, direktno iz garaže, vodio direktno samo na spratove na kojima bi bile njihove kancelarije.

Bezbjednjaci kažu da takvi planovi i ne čude u globalnoj situaciji kada se vodi borba za ostvarivanje dominantnog političkog, i svakog drugog uticaja, u BiH. 

„I otklanjanje kako oni to kažu, tzv. malignog ruskog uticaja, onda je sigurno da vjerovatno u tom smislu postoje planovi da se pojača diplomatska aktivnost SAD i njihovog konzulata u Banjaluci u smislu eliminacije mogućeg ruskog uticaja i veće aktivnosti ambasade u aktivnostimna koje su planirali prema politici u BiH, političarima, vlastima i vladama, posebno prema Republike Srpske za koju se procjenjuje da ona baš i ne prati dovoljno cviljeve i politike koje SAD žele da ovdje provode“, izjavio je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost.

Srpska je jasno rekla da ima neutralan stav kada su u pitanju Rusija i Ukrajina i da želi dobre odnose sa svim zemljama, što mnogima ne odgovara. Banjalučani kažu da ne bi voljeli da se Amerikanci šire po gradu. Kažu – ostanite u Sarajevu. 

 „Pa da nas okupiraju, svakako su okupirali. A bezobrazluka nikad dosta.“ 

„Negativno gledam na to.“

Iz namjere o kupovini prostorija u Banjaluci, može se naslutiti da Amerikanci žele jače i dugotrajnije prisustvo administrativnog i diplomatskog osoblja u Republici Srpskoj u javnom, političkom i društvenom životu. Na upite o preseljenju u Banjaluci iz Ambasade nisu odgovorili.

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.