Banjaluka

Poseban lift, kupovina dva sprata: Seli se Američki konzulat?

  • Извор: АТВ
  • 29.12.2022. 19:20

Amerikanci bi da se prošire i dovedu još osoblja u Banjaluku. Prema nezvaničnim saznanjima ATV-a, u ambasadi te zemlje u Sarajevu razmatraju kupovinu novih prostorija u najvećem gradu Republike Srpske.

Zanimljivo je što bi sada, iz ograđenog i odlično zaštićenog objekta u Ulici Jovana Dučića, gdje su pod kirijom, prešli u poslovnu zgradu Euroherca u kojoj sjedišta imaju brojne kompanije i u koju, svakodnevno, ulazi na stotine ljudi. Neobično je s obzirom na to da su im ambasade i konzulati, obično, ograđeni do te mjere da se i ne vidi šta se nalazi iza debelih zidova, nepristupačni i dobro obezbjeđeni. 

Amerikanci bi se, navodno, trajno pozicionirali u zgradi Euroherca. Saznaje se da bi kupili dva sprata i garažna mjesta. U zgradi ima šest liftova ali bi oni ugradili vlastiti koji bi, direktno iz garaže, vodio direktno samo na spratove na kojima bi bile njihove kancelarije.

Bezbjednjaci kažu da takvi planovi i ne čude u globalnoj situaciji kada se vodi borba za ostvarivanje dominantnog političkog, i svakog drugog uticaja, u BiH. 

„I otklanjanje kako oni to kažu, tzv. malignog ruskog uticaja, onda je sigurno da vjerovatno u tom smislu postoje planovi da se pojača diplomatska aktivnost SAD i njihovog konzulata u Banjaluci u smislu eliminacije mogućeg ruskog uticaja i veće aktivnosti ambasade u aktivnostimna koje su planirali prema politici u BiH, političarima, vlastima i vladama, posebno prema Republike Srpske za koju se procjenjuje da ona baš i ne prati dovoljno cviljeve i politike koje SAD žele da ovdje provode“, izjavio je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost.

Srpska je jasno rekla da ima neutralan stav kada su u pitanju Rusija i Ukrajina i da želi dobre odnose sa svim zemljama, što mnogima ne odgovara. Banjalučani kažu da ne bi voljeli da se Amerikanci šire po gradu. Kažu – ostanite u Sarajevu. 

 „Pa da nas okupiraju, svakako su okupirali. A bezobrazluka nikad dosta.“ 

„Negativno gledam na to.“

Iz namjere o kupovini prostorija u Banjaluci, može se naslutiti da Amerikanci žele jače i dugotrajnije prisustvo administrativnog i diplomatskog osoblja u Republici Srpskoj u javnom, političkom i društvenom životu. Na upite o preseljenju u Banjaluci iz Ambasade nisu odgovorili.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!