Naporan rad

Tehnička škola dobila Fond 2; Kuvalja: Unaprijedićemo rad i funkcionisanje škole

  • Izvor: RTRS
  • 24.01.2024. 16:19

Nakon 15 godina stagnacije JU Tehnička škola uspjela da riješi jedan od najvažnijih strateških ciljeva kad je u pitanju razvoj same Tehničke škole, koja će postati obrazovni i privredni zamajac Republike Srpske, a to je dobijanje Fonda 02, rekao je direktor ove škole Vladimir Kuvalja.

- Isti nam omogućava samostalno poslovanje, te da škola može sama sebe jednim dijelom izdržavati, modernizovati i biti u korak sa savremenim trendovima. Kao konačni cilj da bude konkurentna potrebama privrede Republike Srpske i njenog privrednog i ekonomskog razvoja. JU Tehnička škola je najveća škola u Republici Srpskoj i BiH i bilo je čudno da ovaj problem nije ranije riješen, odnosno da se ovome problemu nije davalo više značaja od strane ranije odgovornih lica - navodi Kuvalja.

Ističe da se može reći da su napornim radom, a i velikim doprinosom predsjednika Skupštine Grada Banjaluka, Ljube Ninkovića, koji se založio i obećao rješenje ovog problema, "napokon i uspjeli ovog obrazovnog giganta u svom punom kapacitetu oživjeti i dati mu novu energiju koju zaslužuje, a učenicima pružiti priliku za obrazovanje kroz praktičnu nastavu koja će biti na mnogo većem nivou".

- Fond 02 je mogućnost da škola ima svoj podračun iako posluje na trezorskom nivou. Sad ćemo imati priliku, da kroz svoje radove, koje ćemo plasirati na tržište, iz mašinske i saobraćajne struke, obezbjedimo sredstva za dodatno finansiranje, a sve za potrebe unapređenja nastave i boljeg i efikasnijeg funkcionisanja same škole. Ovim ćemo omogućiti i našim đacima da učestvuju direktno u razvoju i napretku privrede Republike Srpske, te da tako direktno osjete podršku koju daju za bolju zemlju - navodi Kuvalja.

Škola će, kako kaže, moći vršiti djelatnosti iz saobraćajne struke, transporta, te obuke učenika kad je u pitanju polaganje vozačkih ispita, a što se tiče mašinske struke, sve ono što se radi u radionicama, moći će biti plasirano na tržište.

- Ovo je jedina mogućnost da škola obezbjedi sve uslove i potrebe za funkcionisanjem, jer svjesni smo svi da je situacija teška i da svi zajedno moramo dati doprinos u razvoju Republike Srpske i Grada Banjaluke, što je i primarni cilj mene kao direktora i mojih saradnika, koji smo na dobrom putu da ostvarimo zadate ciljeve, a to je snažna i privredno i ekonomski jaka Srpska - navodi Kuvalja.

Poslovanjem kroz Fond 02 ističe, omogućiće se finansiranje dobrog dijela škole, te unapređenje same praktične nastave baš iz ovih sredstava.

- Škola je nekad ranije proizvodila dijelove za privredu i evo opet će biti prilika da unaprijedi obrazovanje kroz praktičnu nastavu naših učenika, a mi smo već napravili neke dogovore sa raznim privrednim subjektima sa domaćeg i inostranog tržišta koji su prepoznali nas kao dobrog i sigurnog saradnika. Naravno na našem putu ka cilju imali smo punu podršku naših institucija, kao što je kabinet predsjednika Republike Srpske, gospodina Milorada Dodika, predsjednika Skupštine grada Banjaluka gospodina Ljube Ninkovića, resornog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske koji su prepoznali i podržali naša nastojanja i nesebično nas podržali u našim aktivnostima, te im se ja ovim putem želim srdačno zahvaliti i obećati da zajedno idemo naprijed - rekao je Kuvalja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program