Напоран рад

Техничка школа добила Фонд 2; Куваља: Унаприједићемо рад и функционисање школе

  • Извор: РТРС
  • 24.01.2024. 16:19

Након 15 година стагнације ЈУ Техничка школа успјела да ријеши један од најважнијих стратешких циљева кад је у питању развој саме Техничке школе, која ће постати образовни и привредни замајац Републике Српске, а то је добијање Фонда 02, рекао је директор ове школе Владимир Куваља.

- Исти нам омогућава самостално пословање, те да школа може сама себе једним дијелом издржавати, модернизовати и бити у корак са савременим трендовима. Као коначни циљ да буде конкурентна потребама привреде Републике Српске и њеног привредног и економског развоја. ЈУ Техничка школа је највећа школа у Републици Српској и БиХ и било је чудно да овај проблем није раније ријешен, односно да се овоме проблему није давало више значаја од стране раније одговорних лица - наводи Куваља.

Истиче да се може рећи да су напорним радом, а и великим доприносом предсједника Скупштине Града Бањалука, Љубе Нинковића, који се заложио и обећао рјешење овог проблема, "напокон и успјели овог образовног гиганта у свом пуном капацитету оживјети и дати му нову енергију коју заслужује, а ученицима пружити прилику за образовање кроз практичну наставу која ће бити на много већем нивоу".

- Фонд 02 је могућност да школа има свој подрачун иако послује на трезорском нивоу. Сад ћемо имати прилику, да кроз своје радове, које ћемо пласирати на тржиште, из машинске и саобраћајне струке, обезбједимо средства за додатно финансирање, а све за потребе унапређења наставе и бољег и ефикаснијег функционисања саме школе. Овим ћемо омогућити и нашим ђацима да учествују директно у развоју и напретку привреде Републике Српске, те да тако директно осјете подршку коју дају за бољу земљу - наводи Куваља.

Школа ће, како каже, моћи вршити дјелатности из саобраћајне струке, транспорта, те обуке ученика кад је у питању полагање возачких испита, а што се тиче машинске струке, све оно што се ради у радионицама, моћи ће бити пласирано на тржиште.

- Ово је једина могућност да школа обезбједи све услове и потребе за функционисањем, јер свјесни смо сви да је ситуација тешка и да сви заједно морамо дати допринос у развоју Републике Српске и Града Бањалуке, што је и примарни циљ мене као директора и мојих сарадника, који смо на добром путу да остваримо задате циљеве, а то је снажна и привредно и економски јака Српска - наводи Куваља.

Пословањем кроз Фонд 02 истиче, омогућиће се финансирање доброг дијела школе, те унапређење саме практичне наставе баш из ових средстава.

- Школа је некад раније производила дијелове за привреду и ево опет ће бити прилика да унаприједи образовање кроз практичну наставу наших ученика, а ми смо већ направили неке договоре са разним привредним субјектима са домаћег и иностраног тржишта који су препознали нас као доброг и сигурног сарадника. Наравно на нашем путу ка циљу имали смо пуну подршку наших институција, као што је кабинет предсједника Републике Српске, господина Милорада Додика, предсједника Скупштине града Бањалука господина Љубе Нинковића, ресорног Министарства просвјете и културе Републике Српске који су препознали и подржали наша настојања и несебично нас подржали у нашим активностима, те им се ја овим путем желим срдачно захвалити и обећати да заједно идемо напријед - рекао је Куваља.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.