Saopštenje

Ambasada Rusije: Njemačka zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH

  • Izvor: ATV
  • 06.02.2024. 18:03

Njemački ministra odbrane Boris Pistorius najavio je tokom boravka u Sarajevu "podršku naporima kako bi se spriječilo da Rusija dovede do dodatne krize” a iz Ambasade Ruske Federacije u BiH poručuju da nije Rusija već Njemačka ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH, "prvenstveno posredstvom figure nelegitimnog visokog predstavnika“.

"Ukoliko bi Njemačka poštovala međunarodno pravo, a ne djelovala rukovodeći se ozloglašenim 'pravilima na kojima se temelji svijet', onda bi učinila sve što je mogla da njen predstavnik, kako slijedi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, dobije odobrenje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, naveli su iz Ambasade.

U saopštenju se dalje dodaje da  Njemačka destabilizuje Balkan podržavajući tzv. samoproglašeno Kosovo kršeći Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a. 

"I najzad, Njemačka destabilizuje Еvropu beskrupulozno podržavajući neonacistički režim u Kijevu, koji se ukaljao neljudskim zločinima nad civilima, ne štedeći čak ni svoje sunarodnike“, navedeno je u saopštenju Ambasade.

Što se tiče Rusije, ona, dodaju u saopštenju, kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj dijaloga u BiH, "razradu konsenzusnih dogovora, kao i za jačanje svestranih veza sa prijateljskim narodima BiH“.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: