Oglasili se

Ambasada SAD: BiH ne može u ЕU bez izmjene Ustava

  • Izvor: ATV
  • 22.01.2024. 19:10

Ambasada SAD u BiH oglasila danas povodom aktuelnog pitanja izmjena izbornog zakonodavstva BiH.

Iz Ambasade su se oglasili nakon što je predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, kao učesnik nedavnih pregovora o ovom pitanju, predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona.

U saopštenju Ambasade na društvenoj mreži "Iks" ističu da je pitanje provođenja odluka Еvropskog suda za ljudska prava ključno, te da se najistaknutija od tih odluka tiče izbora Predsjedništva BiH, što ne može biti regulisano samo izmjenama Izbornog zakona.

Iz Ambasade navode da je Еvropski sud za ljudska prava donio nekoliko odluka u kojima se domaćim političkim liderima nalaže da izmijene dejtonski Ustav, a da je ЕU naglasila da BiH ne može ući u Uniju bez toga.

"Najistaknutije od ovih odluka odnose se na tročlano Predsjedništvo zemlje. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera zemlje da postignu kompromise potrebne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način da ga usklade s presudama Еvropskog suda za ljudska prava", saopšteno iz Ambasade SAD-a.

Dalje navode da to "nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH" i da su potrebni i ustavni amandmani.

"Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po tom pitanju tokom razgovora o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama 2021. i 2022. u kojima su posredovale ЕU i SAD. Ova temeljna pravna činjenica nije se promijenila", navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera