Огласили се

Амбасада САД: БиХ не може у ЕУ без измјене Устава

  • Извор: АТВ
  • 22.01.2024. 19:10

Амбасада САД у БиХ огласила данас поводом актуелног питања измјена изборног законодавства БиХ.

Из Амбасаде су се огласили након што је предсједник ХДЗ БиХ и Хрватског народног сабора Драган Човић, као учесник недавних преговора о овом питању, представио приједлог измјена Изборног закона.

У саопштењу Амбасаде на друштвеној мрежи "Икс" истичу да је питање провођења одлука Европског суда за људска права кључно, те да се најистакнутија од тих одлука тиче избора Предсједништва БиХ, што не може бити регулисано само измјенама Изборног закона.

Из Амбасаде наводе да је Европски суд за људска права донио неколико одлука у којима се домаћим политичким лидерима налаже да измијене дејтонски Устав, а да је ЕУ нагласила да БиХ не може ући у Унију без тога.

"Најистакнутије од ових одлука односе се на трочлано Предсједништво земље. Сједињене Америчке Државе снажно подржавају напоре политичких лидера земље да постигну компромисе потребне за измјену Устава БиХ у вези с Предсједништвом на начин да га ускладе с пресудама Европског суда за људска права", саопштено из Амбасаде САД-а.

Даље наводе да то "није могуће учинити измјенама Изборног закона БиХ" и да су потребни и уставни амандмани.

"Међународни правни стручњаци, укључујући Венецијанску комисију, били су недвосмислени по том питању током разговора о уставној/изборној реформи с политичким странкама 2021. и 2022. у којима су посредовале ЕУ и САД. Ова темељна правна чињеница није се промијенила", наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)