Prijetnja bezbjednosti

Ambasada SAD osuđuje paljenje zastave Srpske i napad na srpsku porodicu

  • Izvor: SRNA
  • 10.01.2024. 18:44

Spaljivanje zastave Republike Srpske u Zenici i napad na kuću srpske porodice u mostarskom naselju Bijelo Polje provokacije su koje podižu napetost i služe unošenju podjela u tim sredinama, rečeno je Srni u Ambasadi SAD u Sarajevu.

Na upit Srne da li će međunarodna zajednica nastaviti da prećutno odobrava provokacije i neadekvatno reagovanje vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ u smislu zaštite prava i imovine Srba, iz Ambasade su naveli da SAD osuđuju svaki čin nasilja i netolerancije u BiH. 

Kako navode, takvi postupci narušavaju povezanost cjelokupnog društva i prijetnja su bezbjednosti i stabilnosti BiH. 

Na pitanje da li provokacije i prećutno odbravanje ovakvih incidenata predstavljaju poruku da su Srbi, iako su konstitutivni narod, nepoželjni u FBiH odgovreno je da je stav SAD da je odgovornost vlasti u BiH na svim nivoima, posebno političkih lidera da jačaju okruženje koje vodi pomirenju. 

Skandal u Zenici! Na Dan Republike uz povike

Skandal u Zenici! Na Dan Republike uz povike "Alahu Еkber" zapalili zastavu Srpske

"Podržavamo sve građane ove zemlje koji rade na promovisanju pomirenja, podržavaju mir i stabilnost u BiH", rečeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu. 

U Zenici je sinoć zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je "Alahu ekber" i "Tekbir". Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH. Vandalski čin dogodio se na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik - Dan Republike. 

Novi atak na Srbe - Građani došli ispred crkve u Konjicu i tražili da se skine trobojka

Novi atak na Srbe - Građani došli ispred crkve u Konjicu i tražili da se skine trobojka

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić. Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je Srni da je 7. januara Policijska stanica Sjever dobila prijavu da je kamenovana kuća u vlasništvu lica čiji su inicijali B.Š. 

Grupa građana sinoć je protestovala ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi obezbijedila objekat. 

Srpska kuća u Mostaru kamenovana na Božić

Srpska kuća u Mostaru kamenovana na Božić

U američkoj Ambasadi ovaj slučaj u Konjicu nisu komentarisali.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina