Пријетња безбједности

Амбасада САД осуђује паљење заставе Српске и напад на српску породицу

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2024. 18:44

Спаљивање заставе Републике Српске у Зеници и напад на кућу српске породице у мостарском насељу Бијело Поље провокације су које подижу напетост и служе уношењу подјела у тим срединама, речено је Срни у Амбасади САД у Сарајеву.

На упит Срне да ли ће међународна заједница наставити да прећутно одобрава провокације и неадекватно реаговање власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ у смислу заштите права и имовине Срба, из Амбасаде су навели да САД осуђују сваки чин насиља и нетолеранције у БиХ. 

Како наводе, такви поступци нарушавају повезаност цјелокупног друштва и пријетња су безбједности и стабилности БиХ. 

На питање да ли провокације и прећутно одбравање оваквих инцидената представљају поруку да су Срби, иако су конститутивни народ, непожељни у ФБиХ одговрено је да је став САД да је одговорност власти у БиХ на свим нивоима, посебно политичких лидера да јачају окружење које води помирењу. 

Скандал у Зеници! На Дан Републике уз повике

Скандал у Зеници! На Дан Републике уз повике "Алаху Екбер" запалили заставу Српске

"Подржавамо све грађане ове земље који раде на промовисању помирења, подржавају мир и стабилност у БиХ", речено је из Амбасаде САД у Сарајеву. 

У Зеници је синоћ запаљена застава Републике Српске, а група хулигана узвикивала је "Алаху екбер" и "Текбир". Према снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама група хулигана је носила и ратне заставе такозване Армије БиХ. Вандалски чин догодио се на дан када је Република Српска обиљежавала свој празник - Дан Републике. 

Нови атак на Србе - Грађани дошли испред цркве у Коњицу и тражили да се скине тробојка

Нови атак на Србе - Грађани дошли испред цркве у Коњицу и тражили да се скине тробојка

У мостарском насељу Бијело Поље на Божић је каменована кућа српске повратничке породице Шантић. Портпарол МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић потврдио је Срни да је 7. јануара Полицијска станица Сјевер добила пријаву да је каменована кућа у власништву лица чији су иницијали Б.Ш. 

Група грађана синоћ је протестовала испред Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, захтијевајући да буде скинута српска застава која је стављена за православни Божић, а на лице мјеста изашла је и полиција како би обезбиједила објекат. 

Српска кућа у Мостару каменована на Божић

Српска кућа у Мостару каменована на Божић

У америчкој Амбасади овај случај у Коњицу нису коментарисали.

Пратите нас и путем Вибера