Banjaluka

Američka "demokratija" protiv Izbornog zakona Srpske

  • Izvor: ATV
  • 13.04.2024. 19:15

Američka ambasada u BiH ponovo se pozabavila tuđim poslom. Prijete zbog Izbornog zakona Republike Srpske, miješaju se i pričaju o kršenju demokratije i Ustava BiH.

Kada to potpiše Majkl Marfi, zvuči i više nego licemjerno. I ptice na grani već znaju kako su "demokratski" sankcionisali naš medij, udarili na slobodu govora i upropastili gotovo svaki dogovor u BiH.

Šta god pisao Marfi, Srpska će na izbore po svojim Zakonima.

"Ko priča o secesionizmu?! Da li je secesionizam pozivanje na poštovanje Ustava i Dejtona, te na unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca? Gospodo, to je suverena i odgovorna politika, a ne secesionizam. Zaista ne znam sa kojim pravom Ambasada SAD može da govori o izbornom procesu u BiH. Ko im je dao mandat da se upliću u unutrašnja pitanja u BiH?", pita Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg SM BiH.

Nije Marfiju antiustavno kada Zakone u BiH nameće nelegalni Kristijan Šmit. Takvim potezima aplaudiraju u Američkoj ambasadi. Zna se ko usvaja zakone, a to sigurno nije kancelarija u kojoj radi neki stranac. 

"Ko god čita taj Dejton o kojem govori Amrička ambasada vidi u Aneksu 4 u Ustavu gdje god se spominje izborni zakon koji treba donijeti Parlamentarna skupština govori se isključivo o izboru članova Predsjedništva BiH i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH", kaže poslanik Srđan Mazalica.

Republika Srpska nije imala izbora. Na nelegalno nametanje Kristijana Šmita, odgovoreno je usvajanjem Nacrta izbornog zakona Republike Srpske. Šmit je sve dobro planirao, ali je izgleda potcijenio vlasti Srpske.

"On je namjerno tražio što manji vremenski period gdje mi možemo da odgovorimo i namjerno nas uveo u cajhnot, jer zna da naša Republička komisija ne raspolaže tim resursima kojim raspolaže CIK za provođenje izbora, a to su prostorne, kadrovske.. Ali to je posao Vlade Republike Srpske da im obezbijedi uslove", poručuje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Zbog svega što radi Šmit, BiH je djelimično slobodna zemlja. To čak kažu i u nevladinoj organizaciji za ljudska prava iz Vašingtona. Čak su i oni osudili nametanja Kristijana Šmita.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.