ATV

Neće dobiti podršku

Amidžić: Neopravdan i nesprovodiv zahtjev Zukana Heleza

  • 22.09.2023. 20:59

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je da je neopravdan i nesprovodiv zahtjev ministra odbrane Zukana Heleza da za naoružavanje Oružanih snaga BiH bude izdvojeno 1,8 milijardi KM.

"Ovaj zahtjev neće dobiti podršku delegata iz Republike Srpske i kolega iz Federacije BiH u parlamentu BiH", rekao je Amidžić.

Amidžić je istakao da se u svjetskim okvirima takvi zahtjevi smatraju se apsolutno neozbiljnima, pogotovo za BiH koja je ovakve specifične strukture.

"Što manje vatrene moći unutar BiH podrazumijeva stabilniju i sigurniju BiH i vjerujem da veliki broj građana dijeli ovakva razmišljanja", naveo je Amidžić.

On je rekao za RTRS da se Republika Srpska zalaže za politiku demilitarizacije, a nikako da se ide u pravcu kako je to predložilo Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara.

Amidžić je podsjetio da je u prošloj godini potrošeno 1,3 milijardi KM za finansiranje zajedničkih institucija u BiH, te naglasio da se finansiraju stvari koje trebaju, ali i one za koje se pokazalo da ne trebaju, kao što je Komisija za koncesije.

"Komisija za koncesije je od 2013. godine potrošila više od 11 miliona KM. Mi plaćamo deset radnika u ovoj komisiji koji za deset godina nisu izdali nijednu koncesiju", napomenuo je Amidžić.

Govoreći o inicijativi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da mladi prilikom kupovine prve nekretnine budu oslobođeni plaćanja PDV-a, Amidžić je rekao da je o ovoj inicijativi počeo razgovore sa koalicionim partnerima i da će na tome dalje raditi.

"Ovo ne ide lako, to je problem kada imate specifičnu zemlju kao što je BiH", zaključio je Amidžić.

Pratite nas i putem Vibera