ATV

Неће добити подршку

Амиџић: Неоправдан и неспроводив захтјев Зукана Хелеза

  • 22.09.2023. 20:59

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је да је неоправдан и неспроводив захтјев министра одбране Зукана Хелеза да за наоружавање Оружаних снага БиХ буде издвојено 1,8 милијарди KМ.

"Овај захтјев неће добити подршку делегата из Републике Српске и колега из Федерације БиХ у парламенту БиХ", рекао је Амиџић.

Амиџић је истакао да се у свјетским оквирима такви захтјеви сматрају се апсолутно неозбиљнима, поготово за БиХ која је овакве специфичне структуре.

"Што мање ватрене моћи унутар БиХ подразумијева стабилнију и сигурнију БиХ и вјерујем да велики број грађана дијели оваква размишљања", навео је Амиџић.

Он је рекао за РТРС да се Република Српска залаже за политику демилитаризације, а никако да се иде у правцу како је то предложило Министарство одбране у Савјету министара.

Амиџић је подсјетио да је у прошлој години потрошено 1,3 милијарди KМ за финансирање заједничких институција у БиХ, те нагласио да се финансирају ствари које требају, али и оне за које се показало да не требају, као што је Kомисија за концесије.

"Kомисија за концесије је од 2013. године потрошила више од 11 милиона KМ. Ми плаћамо десет радника у овој комисији који за десет година нису издали ниједну концесију", напоменуо је Амиџић.

Говорећи о иницијативи предсједника Републике Српске Милорада Додика да млади приликом куповине прве некретнине буду ослобођени плаћања ПДВ-а, Амиџић је рекао да је о овој иницијативи почео разговоре са коалиционим партнерима и да ће на томе даље радити.

"Ово не иде лако, то је проблем када имате специфичну земљу као што је БиХ", закључио је Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм