Analitičar

Anđelković: Amerika želi da održava tempiranu bombu u dvorištu ЕU

  • 04.02.2024. 16:32

Amerika je protiv dogovora političkih predstavnika tri naroda u BiH postignutog u Laktašima po istoj matrici kao u vrijeme kada je izazvala rat u ovoj zemlji, jer želi da na taj način održava tempiranu bombu na Balkanu u dvorištu ЕU, rekao je Srni analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je istakao da je Amerika imperija koja u velikoj mjeri vlada svijetom ili je vladala dok je mogla na osnovu izazivanja tenzija i sukoba.

"Amerika izaziva sukobe, pa onda arbitrira i tako ističe svoj značaj. Tako je izazvala rat u BiH, nije željela da ЕU bude ta koja će doći do mirovnog rješenja, i sve dok se nije stvorila situacija da Amerika nametne mirovno rješenje, ona je podržavala rat", rekao je Anđelković.

On je ukazao da Amerika i sada isto tako izaziva tenzije i na taj način održava tempiranu bombu na Balkanu, od BiH do Kosova.

"Ne samo zbog nas, već i zbog faktora pritiska na ЕU, ona sprečava svako konstruktivno rješenje koje može da proiziđe samo iz autentičnog dogovora tri naroda i to smo sada vidjeli da se ponovo dešava", rekao je Anđelković.

To je zato, istakao je Anđelković, jer se postavlja pitanje šta će BiH Amerika, ako se tri naroda dogovaraju sama.

"I Amerika gubi svoj značaj. A njoj treba i značaj i mogućnost da izazove probleme ЕU. Tako da to je ista matrica koju smo imali na početku rata", zaključio je Anđelković.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O`Brajen izjavio je tokom nedavne posjete BiH da SAD imaju pravo da iznesu svoje mišljenje o adekvatnostima ili neadekvatnostima nekog političkog prijedloga u BiH.

O`Brajen je to rekao odgovarajući na pitanja novinara o tome da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi odbio da prihvati dogovor lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka "trojke", koji čine vlast na nivou BiH, postignut u Laktašima.

Bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji Džejms Biset u jednoj od svojih ranijih izjava naveo je da je američka vlada započela rat u BiH tako što je, nakon sporazuma predstavnika sva tri naroda, ubijedila muslimanskog lidera Aliju Izetbegovića da jednostrano proglasi nezavisnost BiH.

Pratite nas i putem Vibera