Аналитичар

Анђелковић: Америка жели да одржава темпирану бомбу у дворишту ЕУ

  • 04.02.2024. 16:32

Америка је против договора политичких представника три народа у БиХ постигнутог у Лакташима по истој матрици као у вријеме када је изазвала рат у овој земљи, јер жели да на тај начин одржава темпирану бомбу на Балкану у дворишту ЕУ, рекао је Срни аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је истакао да је Америка империја која у великој мјери влада свијетом или је владала док је могла на основу изазивања тензија и сукоба.

"Америка изазива сукобе, па онда арбитрира и тако истиче свој значај. Тако је изазвала рат у БиХ, није жељела да ЕУ буде та која ће доћи до мировног рјешења, и све док се није створила ситуација да Америка наметне мировно рјешење, она је подржавала рат", рекао је Анђелковић.

Он је указао да Америка и сада исто тако изазива тензије и на тај начин одржава темпирану бомбу на Балкану, од БиХ до Косова.

"Не само због нас, већ и због фактора притиска на ЕУ, она спречава свако конструктивно рјешење које може да произиђе само из аутентичног договора три народа и то смо сада видјели да се поново дешава", рекао је Анђелковић.

То је зато, истакао је Анђелковић, јер се поставља питање шта ће БиХ Америка, ако се три народа договарају сама.

"И Америка губи свој значај. А њој треба и значај и могућност да изазове проблеме ЕУ. Тако да то је иста матрица коју смо имали на почетку рата", закључио је Анђелковић.

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О`Брајен изјавио је током недавне посјете БиХ да САД имају право да изнесу своје мишљење о адекватностима или неадекватностима неког политичког приједлога у БиХ.

О`Брајен је то рекао одговарајући на питања новинара о томе да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи одбио да прихвати договор лидера СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака "тројке", који чине власт на нивоу БиХ, постигнут у Лакташима.

Бивши канадски амбасадор у Југославији Џејмс Бисет у једној од својих ранијих изјава навео је да је америчка влада започела рат у БиХ тако што је, након споразума представника сва три народа, убиједила муслиманског лидера Алију Изетбеговића да једнострано прогласи независност БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином