Istoričar

Antić: Dobro je što će se u Njujorku čuti kako se Bošnjacima pomaže da ruše Ustav BiH

  • Izvor: SRNA
  • 30.04.2024. 14:54

Dobro je što će na sjednici Savjeta bezbjednosti UN govoriti srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, jer će to biti prilika da se ukaže da su već treći put – dva puta sa tužbom za genocid, a sada i sa rezolucijom, Njemačka i njeni saveznici pomogli Bošnjacima da sruše Ustav BiH, rekao je Srni istoričar Čedomir Antić.

"To su učinili samo da bi postigli da u građanskom ratu jednu stranu prikažu kao đavole i demone, a drugu stranu, makar to bili kasapi, kakav je Naser Orić, predstave kao anđele i žrtve same po sebi", kaže Antić.

On ističe da je u izuzetno dobro što čitav koncept koji oličava Njemačka i to krilo NATO-a nije uspio odmah da postigne to što je želio sa rezolucijom o Srebrenici.


Banjaluka: Deponija već u podne, rješenja ni na vidiku

Banjaluka: Deponija već u podne, rješenja ni na vidiku

"S jedne strane, nespremnost drugih velikih sila da se sa tim saglase, nepotpuna podrška SAD, koje su naravno uz njih, ali vidimo uočljivo je da ih nema u prvom redu, učinili su da dođe do tog odgađanja koje je više nego simbolično", kaže Antić.

On ukazuje da, po svemu sudeći, zapadne sile okupljene oko NATO-a imaju većinu za ovu rezoluciju, ali su raspravom i odgađanjem glasanja, kao i sjednicom Savjeta bezbjednosti UN o BiH, dovedene u poziciju da "moraju da objasne", a u izvjesnoj mjeri jasno je da njihov front nije cjelovit.

"Ne samo zbog neiskrene i nepotpune podrške Vašingtona, već i zato što je izvesno da Izraelu među jevrejskom javnosti, posebno onoj stručnoj posvećenoj proučavanju Holokausta, postoji velika sumnja u sve što se radi – a to je potreba da se politizuju ratni zločini i posluže kao vrsta alata da se prikrije veliki zločin u Gazi, i za to da se ukinu prava celom jednom narodu – a to je srpski narod", smatra Antić.


Dodik: Srpski narod neće dopustiti da nama upravlja Njemačka

Dodik: Srpski narod neće dopustiti da nama upravlja Njemačka

Antić ističe da je jako dobro što se pokazalo da je srpski narod jedinstven i naglašava da je srpsko jedinstvo iskazano u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori jako neprijatna informacija za one koji su odlučili da nastave ratove iz devedesetih godina i koji nikada nisu prekidali, napominjući da tu prije svega misli na Njemačku, određene krugove u Britaniji pa i na SAD.

"Šta god se dogodilo, mislim da oni koji su ovo započeli nisu uspjeli i moraće, ako budu željeli da ukinu Republiku Srpsku i rasparčaju Srbiju, to da urade onako kako nisu uspjeli prošli put", zaključuje Antić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: