Predsjednik CIK-a BiH

Arnautović pisao stranim ambasadama

  • Izvor: ATV
  • 06.10.2023. 19:12

I Suad Arnautović počeo je sa dozivanjem u pomoć međunarodnih faktora. U pismu koje je uputio OHR-u, Delegaciji ЕU, Misiji OЕBS-a i ambasadama Kvinte žali se na, kako kaže, konstantne napade političkih stranaka na Centralnu izbornu komisiju. Po volji mu očigledno nisu nikako planirane izmjene Izbornog zakona i to što bi se u sve uključio Dom naroda.

„Vladajuća koalicija na državnom nivou planira u proceduru uputiti izmjene izbornog zakona kojim bi se, u postupak imenovanja, uključio i Dom naroda, a iz Komisije za izbor i imenovanje, koja predlaže članove CIK-a, isključuju se članovi koje je do sada imenovao predsjednik CIK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik VSTS-a“,rekao je  Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije.

U pitanju je vrhunac licemjerja. Žali se čovjek koji je izabran mimo zakonskih procedura, odgovara Radovan Kovačević. Poptuno je logično da Dom naroda učestvuje u svim procedurama u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sporno je, kaže Kovačević, to što političko Sarajevo smatra da se Dom naroda uvijek treba zaobići jer se u njemu jasno čuju stavovi dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

Kovačević o Arnautovićevom pismu: Vrhunac licemjerja, žali se čovjek izabran mimo zakonskih procedura

Kovačević o Arnautovićevom pismu: Vrhunac licemjerja, žali se čovjek izabran mimo zakonskih procedura

„Ne smijemo da zaboravimo da su Suad Arnautović i drugi članovi Centralne izborne komisije izabrani na način da su određeni predstavnici političkih partija u potpunosti izgnorisali da je bio raspisan konkurs, da su kandidati koji su se prijavili za taj konkurs bili već pozivani na intervjue i sve ostale konkursne procedure a da su oni onda izabrani čisto političkom voljom i kontrolom, mimo svih konkursih procedura“, rekao je Radoavn Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Suština priče je da se prekine bilo kakva politička kontorola kada je u pitanju izbor članova CIK-a, a koja sada evidentno postoji. Međutim, simptomatično je da se i SDA uzbunila zbog ovog pitanja, a njena saopštenja slična su Arnautovićevim. 

SNSD odavno tvrdi da je CIK pod kontrolom upravo bivših kadrova SDA, i da je u ovom sastavu pokušala da problematizuje pobjedu predsjednika Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera