Предсједник ЦИК-а БиХ

Арнаутовић писао страним амбасадама

  • Извор: АТВ
  • 06.10.2023. 19:12

И Суад Арнаутовић почео је са дозивањем у помоћ међународних фактора. У писму које је упутио ОХР-у, Делегацији ЕУ, Мисији ОЕБС-а и амбасадама Квинте жали се на, како каже, константне нападе политичких странака на Централну изборну комисију. По вољи му очигледно нису никако планиране измјене Изборног закона и то што би се у све укључио Дом народа.

„Владајућа коалиција на државном нивоу планира у процедуру упутити измјене изборног закона којим би се, у поступак именовања, укључио и Дом народа, а из Комисије за избор и именовање, која предлаже чланове ЦИК-а, искључују се чланови које је до сада именовао предсједник ЦИК-а и чланови Комисије које по постојећим рјешењима именује предсједник ВСТС-а“,рекао је  Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије.

У питању је врхунац лицемјерја. Жали се човјек који је изабран мимо законских процедура, одговара Радован Ковачевић. Поптуно је логично да Дом народа учествује у свим процедурама у Парламентарној скупштини БиХ. Спорно је, каже Ковачевић, то што политичко Сарајево сматра да се Дом народа увијек треба заобићи јер се у њему јасно чују ставови два ентитета и три конститутивна народа. 

Ковачевић о Арнаутовићевом писму: Врхунац лицемјерја, жали се човјек изабран мимо законских процедура

Ковачевић о Арнаутовићевом писму: Врхунац лицемјерја, жали се човјек изабран мимо законских процедура

„Не смијемо да заборавимо да су Суад Арнаутовић и други чланови Централне изборне комисије изабрани на начин да су одређени представници политичких партија у потпуности изгнорисали да је био расписан конкурс, да су кандидати који су се пријавили за тај конкурс били већ позивани на интервјуе и све остале конкурсне процедуре а да су они онда изабрани чисто политичком вољом и контролом, мимо свих конкурсих процедура“, рекао је Радоавн Ковачевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. 

Суштина приче је да се прекине било каква политичка конторола када је у питању избор чланова ЦИК-а, а која сада евидентно постоји. Међутим, симптоматично је да се и СДА узбунила због овог питања, а њена саопштења слична су Арнаутовићевим. 

СНСД одавно тврди да је ЦИК под контролом управо бивших кадрова СДА, и да је у овом саставу покушала да проблематизује побједу предсједника Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)