Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH

Aulić: Cvijanovićeva će na argumentovan način braniti poziciju Srpske i srpskog naroda

  • Izvor: SRNA
  • 30.04.2024. 10:20

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas će na sjednici Savjeta bezbjednosti UN na ubjedljiv, argumentovan i ustavan način braniti poziciju Republike Srpske i srpskog naroda, ali i Ustav BiH i Dejtonski sporazum koji na brutalan način krše bošnjački politički predstavnici i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, rekao je njen savjetnik Saša Aulić.

On je istakao da je siguran da sve zemlje koje nemaju unaprijed pripremljenu agendu i koje misle svojom glavom uvažiti stavove koje će iznijeti srpski član Predsjedništva BiH, a koji se baziraju na dosljednom poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma.

"Tema obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti neće biti samo rezolucija o Srebrenici koja je samo jedan u nizu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazum. Srpski član Predsjedništva će ukazati i na mnoga druga kršenja ovog sporazuma", rekao je Aulić.

Cvijanović se obraća na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a

Cvijanović se obraća na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a

Aulić je istakao da je rezolucija o Srebrenici "kap koja je prelila čašu".

"Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku Bih, uopšte nije konsultovano oko ovog pitanja. Zato je srpski član Predsjedništva BiH podnijela krivičnu prijavu protiv šefa misije BiH u UN Zlatka Lagumdžije, kao i inicijativu za njegovu smjenu", rekao je Aulić.

Aulić je ukazao da o rezoluciji o Srebrenici nema konsenzusa ni u BiH, niti u međunarodnoj zajednici.

"Sam način predlaganja i način glasanja pokazuje da nema konsenzusa i da su toga duboko svjesni i predlagači rezolucije", rekao je Aulić.

Cvijanović: I danas, kao i uvijek, uz predsjednika Dodika

Cvijanović: I danas, kao i uvijek, uz predsjednika Dodika

On je istakao da je ova rezolucija antisrpska, te podsjetio da je i advokat Frensis Bojl, ratni savjetnik Alije Izetbegovića, jasno rekao da je rezolucija o Srebrenici jedan od koraka ka konačnom obračunu sa Republikom Srpskom.

"Cilj im je da ukinu Srpsku i da tuže Srbiju. Ali su se iznenadili diplomatskom aktivnošću srpske strane. Ovo će biti prva tema u UN ovog tipa koja nema konsenzus", rekao je Aulić za RTRS.

On je naveo da i pojedine islamske zemlje koje su tradicionalno naklonjene Bošnjacima vide koliko je ova tema kontroverzna i predlažu amandmane kojima bi se ona izbalansirala.

"Sama ta činjenica nam govori da nema konsenzusa i da će oni, zahvaljujući odlučnom otporu kako rukovodstva Republike Srpske, tako i Srbije, mnogo teže doći do svojih ciljeva nego što su to mislili na početku", rekao je Aulić.

Branković: Ako Savjet bezbjednosti počne raspravu o BiH, Generalna skupština ne može o rezoluciji

Branković: Ako Savjet bezbjednosti počne raspravu o BiH, Generalna skupština ne može o rezoluciji

Povodom zahtjeva Amerikanaca Savjetu bezbjednosti UN da se na sjednici obrati i Kristijan Šmit, Aulić je rekao da će Šmit obratiti u ličnom svojstvu, kao privatno lice, jer ga mnoge zemlje ne priznaju za visokog predstavnika.

"Šmit u BiH brani laž, isto kao i oni koji su ga progurali da se obrati u Savjetu bezbjednosti. To je irelevantno za bilo kakvu realnost u BiH", rekao je Aulić.

On je ukazao da je Šmit prvo trebao da ode u Savjet bezbjednosti i da tamo bude verifikovan odgovarajućom rezolucijom, pa da tek onda dođe u BiH.

"Šmit i bošnjački predstavnici su mislili da imaju monopol nad predstavljanjem stavova BiH kako u UN, tako i na drugim međunarodnim forumima. Šmit je grobar ne samo BiH, već i njenog evropskog puta, ali i demokratije. Njegovo prisustvo ovdje nije kompatibilno sa bilo kakvim demokratskim razvojem i budućnošću BiH", rekao je Aulić.

Еventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, kaže Aulić, nije nikakav kraj, već početak borbe.

"Okolnosti su se u svijetu promijenile. Sve je više zemalja koje razmišljaju svojom glavom. Sila onih koji stoje iza ove rezolucije u tome neće pomoći. Odbrana Srpske, njene ustavne i dejtonske pozicije i dalje će biti na vrhu liste prioriteta institucija Republike Srpske", rekao je Aulić.

Pratite nas i putem Vibera