Савјетник српског члана Предсједништва БиХ

Аулић: Цвијановићева ће на аргументован начин бранити позицију Српске и српског народа

  • Извор: СРНА
  • 30.04.2024. 10:20

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић данас ће на сједници Савјета безбједности УН на убједљив, аргументован и уставан начин бранити позицију Републике Српске и српског народа, али и Устав БиХ и Дејтонски споразум који на бруталан начин крше бошњачки политички представници и поједини представници међународне заједнице, рекао је њен савјетник Саша Аулић.

Он је истакао да је сигуран да све земље које немају унапријед припремљену агенду и које мисле својом главом уважити ставове које ће изнијети српски члан Предсједништва БиХ, а који се базирају на досљедном поштовању Устава и Дејтонског споразума.

"Тема обраћања на сједници Савјета безбједности неће бити само резолуција о Сребреници која је само један у низу кршења Дејтонског мировног споразум. Српски члан Предсједништва ће указати и на многа друга кршења овог споразума", рекао је Аулић.

Цвијановић се обраћа на сједници Савјета безбједности УН-а

Цвијановић се обраћа на сједници Савјета безбједности УН-а

Аулић је истакао да је резолуција о Сребреници "кап која је прелила чашу".

"Предсједништва БиХ, које је једино надлежно за спољну политику Бих, уопште није консултовано око овог питања. Зато је српски члан Предсједништва БиХ поднијела кривичну пријаву против шефа мисије БиХ у УН Златка Лагумџије, као и иницијативу за његову смјену", рекао је Аулић.

Аулић је указао да о резолуцији о Сребреници нема консензуса ни у БиХ, нити у међународној заједници.

"Сам начин предлагања и начин гласања показује да нема консензуса и да су тога дубоко свјесни и предлагачи резолуције", рекао је Аулић.

Цвијановић: И данас, као и увијек, уз предсједника Додика

Цвијановић: И данас, као и увијек, уз предсједника Додика

Он је истакао да је ова резолуција антисрпска, те подсјетио да је и адвокат Френсис Бојл, ратни савјетник Алије Изетбеговића, јасно рекао да је резолуција о Сребреници један од корака ка коначном обрачуну са Републиком Српском.

"Циљ им је да укину Српску и да туже Србију. Али су се изненадили дипломатском активношћу српске стране. Ово ће бити прва тема у УН овог типа која нема консензус", рекао је Аулић за РТРС.

Он је навео да и поједине исламске земље које су традиционално наклоњене Бошњацима виде колико је ова тема контроверзна и предлажу амандмане којима би се она избалансирала.

"Сама та чињеница нам говори да нема консензуса и да ће они, захваљујући одлучном отпору како руководства Републике Српске, тако и Србије, много теже доћи до својих циљева него што су то мислили на почетку", рекао је Аулић.

Бранковић: Ако Савјет безбједности почне расправу о БиХ, Генерална скупштина не може о резолуцији

Бранковић: Ако Савјет безбједности почне расправу о БиХ, Генерална скупштина не може о резолуцији

Поводом захтјева Американаца Савјету безбједности УН да се на сједници обрати и Кристијан Шмит, Аулић је рекао да ће Шмит обратити у личном својству, као приватно лице, јер га многе земље не признају за високог представника.

"Шмит у БиХ брани лаж, исто као и они који су га прогурали да се обрати у Савјету безбједности. То је ирелевантно за било какву реалност у БиХ", рекао је Аулић.

Он је указао да је Шмит прво требао да оде у Савјет безбједности и да тамо буде верификован одговарајућом резолуцијом, па да тек онда дође у БиХ.

"Шмит и бошњачки представници су мислили да имају монопол над представљањем ставова БиХ како у УН, тако и на другим међународним форумима. Шмит је гробар не само БиХ, већ и њеног европског пута, али и демократије. Његово присуство овдје није компатибилно са било каквим демократским развојем и будућношћу БиХ", рекао је Аулић.

Евентуално усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, каже Аулић, није никакав крај, већ почетак борбе.

"Околности су се у свијету промијениле. Све је више земаља које размишљају својом главом. Сила оних који стоје иза ове резолуције у томе неће помоћи. Одбрана Српске, њене уставне и дејтонске позиције и даље ће бити на врху листе приоритета институција Републике Српске", рекао је Аулић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.