Predsjednik Narodne partije Srpske

Banjac: Dok se god zapadni ambasadori miješaju nema unutrašnjeg dogovora

  • 05.02.2024. 12:32

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac smatra da i najnovije ponašanje predstavnika iz Federacije BiH /FBiH/ pokazuje da su oni politički sahranjeni djelovanjem pojedinih ambasada i ističe da dok se god zapadni ambasadori miješaju neće biti moguć dogovor u državnoj zajednici BiH.

Banjac je rekao Srni da političari iz FBiH i nakon što se nešto dogovore i podnesu izvještaj, svoju politiku formiraju na osnovu mišljenja pojedinih ambasada.

"Oni suštinski nemaju svoje politike. Ne slušaju svoj narod, već pojedine ambasade. A i kada bi željeli da se dogovore, i kada bi dogovor imao smisla, oni u suštini ne mogu to da urade zbog uticaja stranih ambasada", istakao je Banjac.

On je rekao da se zapadni ambasadori i generalno stranci ne trebaju miješati u unutrašnje odnose jer ruše unutrašnje dogovore, poput nedavnog u Laktašima.

"Dok god postoji takvo miješanje neće se postići dogovor u državnoj zajednici BiH", poručio je Banjac.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O`Brajen izjavio je tokom nedavne posjete BiH da SAD imaju pravo da iznesu svoje mišljenje o adekvatnostima ili neadekvatnostima nekog političkog prijedloga u BiH.

O`Brajen je to rekao odgovarajući na pitanja novinara o tome da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi odbio da prihvati dogovor lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka "trojke", koji čine vlast na nivou BiH, postignut u Laktašima.

Bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji Džejms Biset u jednoj od svojih ranijih izjava naveo je da je američka vlada počela rat u BiH tako što je, nakon sporazuma predstavnika sva tri naroda, ubijedila muslimanskog lidera Aliju Izetbegovića da jednostrano proglasi nezavisnost BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.