Предсједник Народне партије Српске

Бањац: Док се год западни амбасадори мијешају нема унутрашњег договора

  • 05.02.2024. 12:32

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да и најновије понашање представника из Федерације БиХ /ФБиХ/ показује да су они политички сахрањени дјеловањем појединих амбасада и истиче да док се год западни амбасадори мијешају неће бити могућ договор у државној заједници БиХ.

Бањац је рекао Срни да политичари из ФБиХ и након што се нешто договоре и поднесу извјештај, своју политику формирају на основу мишљења појединих амбасада.

"Они суштински немају своје политике. Не слушају свој народ, већ поједине амбасаде. А и када би жељели да се договоре, и када би договор имао смисла, они у суштини не могу то да ураде због утицаја страних амбасада", истакао је Бањац.

Он је рекао да се западни амбасадори и генерално странци не требају мијешати у унутрашње односе јер руше унутрашње договоре, попут недавног у Лакташима.

"Док год постоји такво мијешање неће се постићи договор у државној заједници БиХ", поручио је Бањац.

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О`Брајен изјавио је током недавне посјете БиХ да САД имају право да изнесу своје мишљење о адекватностима или неадекватностима неког политичког приједлога у БиХ.

О`Брајен је то рекао одговарајући на питања новинара о томе да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи одбио да прихвати договор лидера СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака "тројке", који чине власт на нивоу БиХ, постигнут у Лакташима.

Бивши канадски амбасадор у Југославији Џејмс Бисет у једној од својих ранијих изјава навео је да је америчка влада почела рат у БиХ тако што је, након споразума представника сва три народа, убиједила муслиманског лидера Алију Изетбеговића да једнострано прогласи независност БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: