Član Predsjedništva BiH

Bećirović oduševljen nakon sastanka sa zamjenikom glavnog sekretara NATO

  • Izvor: ATV
  • 01.02.2024. 21:22

U posjeti Sarajevu danas Mirčea Džoana, zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

Kad god neki stranac dođe u BiH, bošnjački političari u Sarajevu su u potpunoj ekstazi. Danas je to slučaj sa Denisom Bećirovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH. Nakon sastanka, Denis Bećirović poručuje, sav uzbuđen, da je ohrabren zbog toga što je NATO gost, kako tvrdi Bećirović,  oni čvrsto stoje iza BiH, njene nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. 

Rekao je i da BiH nije neutralna i da je njen strateški cilj članstvo u NATO-u. 

Denisa Bećirovića treba podsjetiti da su čak i iz NATO-a rekli da je to stvar unutrašnjeg dogovora, a posebno ga treba podsjetiti da je Republika Srpska jasno rekla da može saradnja, a nikako članstvo, i da saradnja ne prejudicira članstvo, što su i u NATO-u potvrdili. 

Tako da Bećirović može da priča šta hoće svom biračkom tijelu, ali bez saglasnosti Srpske članstva, naprosto, nema. Šta god Bećirović mislio da je strateški cilj BiH. Naravno da je pozvao strance u pomoć.

„BiH nije neutralna, BiH je opredijeljena, to je odluka državnih organa BiH i to moraju svi znati. Pravni okvir države BiH je jasan. Državni organi BiH usvojili su sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente  u oblasti odbrane i sigurnosti. Danas sam otvoreno pozvao Sjevernoatlantski savjet da pomogne da se BiH ubrzanim koracima kreće ka punopravnom članstvu u NATO“, izjavio je Bećirović.

Očekivano, na puste Želje Denisa Bećirovića stigle su reakcije iz Republike Srpske. 

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je Denis Bećirović danas govorio u svoje ime, a ne u ime Predsjedništva BiH. Ona podvlači da je stav Republike Srpske jasan -  opredijeljeni smo za saradnju i zadovoljni što je i samim Programom reformi ukazano da se njime ne prejudicira članstvo u NATO. 

S druge strane, ni NATO ne vrši pritisak oko članstva jer su svjesni da o tom pitanju ne postoji jedinstven stav u okviru BiH, na žalost pojedinih iz drugog entiteta, kaže Cvijanovićeva. Ona je naglasila da ne može ni Bećirović sam krojiti državnu politiku, te da je Ustav rekao kako se i ko to radi. 

Oglasio se i Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda bh. Parlamenta. Poručuje Bećiroviću da slobodno pita Željka Komšića, koji je sa Šefikom Džaferovićem a na inicijativu Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, glasao za Program reformi u kome jasno piše da se članstvo u NATO više ne prejudicira što znači da put BiH u NATO više ne postoji.

"Punopravno članstvo u NATO-u kao jedan od strateških ciljeva BiH" je samo vlastita želja Denisa Bećirovića jer od 2017. godine postoji rezolucija o vojnoj neutralnosti, poručuje danas Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštie Srpske.

"Poznato je i da je pristupanje BiH NATO-u prema usvojenom Programu reformi moguće samo uz donošenje novih odluka koje se donose konsenzusom naroda i entiteta. Stav Srpske je po tom pitanju poznat", kaže on.

Oglasila se i Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u bh. Parlamentu. Ona je reagovala na to što je Bećirović NATO-vcima rekao i da u BiH postoje, kako je naveo, proruski političari koji ugrožavaju mir, a kao primjer naveo predsjednika Republike Srpske. To što je SAD napisala loš scenario za Rusiju i Ukrajinu, te im se stvari otele kontroli nikako ne može biti posljedica političkog stava bilo koga, a ponajmanje Milorada Dodika, kaže Vulićeva. Ona je naglasila da je saradnja sa NATO maksimum na koji je Republika Srpska dala saglasnost usvajanjem Programa reformi i sve dok predstavnici tog saveza poštuju stav - saradnja da, članstvo ne, u Republici Srpskoj će imati partnera za razgovor.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!