Члан Предсједништва БиХ

Бећировић одушевљен након састанка са замјеником главног секретара НАТО

  • Извор: АТВ
  • 01.02.2024. 21:22

У посјети Сарајеву данас Мирчеа Џоана, замјеник генералног секретара НАТО-а.

Kад год неки странац дође у БиХ, бошњачки политичари у Сарајеву су у потпуној екстази. Данас је то случај са Денисом Бећировићем, бошњачким чланом Предсједништва БиХ. Након састанка, Денис Бећировић поручује, сав узбуђен, да је охрабрен због тога што је НАТО гост, како тврди Бећировић,  они чврсто стоје иза БиХ, њене независности, суверенитета и територијалног интегритета. 

Рекао је и да БиХ није неутрална и да је њен стратешки циљ чланство у НАТО-у. 

Дениса Бећировића треба подсјетити да су чак и из НАТО-а рекли да је то ствар унутрашњег договора, а посебно га треба подсјетити да је Република Српска јасно рекла да може сарадња, а никако чланство, и да сарадња не прејудицира чланство, што су и у НАТО-у потврдили. 

Тако да Бећировић може да прича шта хоће свом бирачком тијелу, али без сагласности Српске чланства, напросто, нема. Шта год Бећировић мислио да је стратешки циљ БиХ. Наравно да је позвао странце у помоћ.

„БиХ није неутрална, БиХ је опредијељена, то је одлука државних органа БиХ и то морају сви знати. Правни оквир државе БиХ је јасан. Државни органи БиХ усвојили су све потребне законске, стратешке и концептуалне документе  у области одбране и сигурности. Данас сам отворено позвао Сјеверноатлантски савјет да помогне да се БиХ убрзаним корацима креће ка пуноправном чланству у НАТО“, изјавио је Бећировић.

Очекивано, на пусте Жеље Дениса Бећировића стигле су реакције из Републике Српске. 

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић каже да је Денис Бећировић данас говорио у своје име, а не у име Предсједништва БиХ. Она подвлачи да је став Републике Српске јасан -  опредијељени смо за сарадњу и задовољни што је и самим Програмом реформи указано да се њиме не прејудицира чланство у НАТО. 

С друге стране, ни НАТО не врши притисак око чланства јер су свјесни да о том питању не постоји јединствен став у оквиру БиХ, на жалост појединих из другог ентитета, каже Цвијановићева. Она је нагласила да не може ни Бећировић сам кројити државну политику, те да је Устав рекао како се и ко то ради. 

Огласио се и Радован Ковачевић, делегат у Kлубу Срба у Дому народа бх. Парламента. Поручује Бећировићу да слободно пита Жељка Комшића, који је са Шефиком Џаферовићем а на иницијативу Милорада Додика у Предсједништву БиХ, гласао за Програм реформи у коме јасно пише да се чланство у НАТО више не прејудицира што значи да пут БиХ у НАТО више не постоји.

"Пуноправно чланство у НАТО-у као један од стратешких циљева БиХ" је само властита жеља Дениса Бећировића јер од 2017. године постоји резолуција о војној неутралности, поручује данас Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштие Српске.

"Познато је и да је приступање БиХ НАТО-у према усвојеном Програму реформи могуће само уз доношење нових одлука које се доносе консензусом народа и ентитета. Став Српске је по том питању познат", каже он.

Огласила се и Сања Вулић, шеф Kлуба посланика СНСД-а у бх. Парламенту. Она је реаговала на то што је Бећировић НАТО-вцима рекао и да у БиХ постоје, како је навео, проруски политичари који угрожавају мир, а као примјер навео предсједника Републике Српске. То што је САД написала лош сценарио за Русију и Украјину, те им се ствари отеле контроли никако не може бити посљедица политичког става било кога, а понајмање Милорада Додика, каже Вулићева. Она је нагласила да је сарадња са НАТО максимум на који је Република Српска дала сагласност усвајањем Програма реформи и све док представници тог савеза поштују став - сарадња да, чланство не, у Републици Српској ће имати партнера за разговор.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок