Snima se i pravda

Zašto se pravda: Bećirović se ponovo obrušio na Srpsku

  • Izvor: ATV
  • 21.10.2023. 19:20

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću da će opet dobiti odgovor, pa neka preglasava i prijeti koliko hoće. Reakcija je to na njegovu izjavu da zaključci Predsjedništva BiH mogu da budu formulisani na način da srpski član, kako kaže Bećirović, neće moći povući nikakav veto.

Ako misli da će to ostati bez odgovora institucija Republike Srpske ili predstavnika iz Srpske u zajedničkim institucijama, onda se grdno vara, odgovorila je Cvijanović.

Opet se, dakle, Denis Bećirović obrušio na Republiku Srpsku, u ovom slučaju konkretno na Narodnu skupštinu. Itekako mu je zasmetalo što je veto Željke Cvijanović na njegov i Komšićev zaključak dobio dvotrećinsku većinu. Podsjećamo, to je zaključak u kome njih dvojica navode kako Republika Srpska ugrožava Dejtonski sporazum. Brže bolje je Bećirović tražio da ga snime da on kaže ponešto.

„Zaključci koje sam predložio u Predsjedništvu BiH u julu ove godine postigli su očekivane rezultat. Zaključci su došli na adrese na koje su trebali doći i zato je ovo pirova pobjeda entiteta Repblika Srpska. Cijela domaća i međunarodna zajednica informisana o antidejtoskim aktivnostima koje dolaze iz bh. entiteta RS ,te to ne može sakriti nikakva entitetska skupština“, rekao je Bećirović u video poruci.

Ako je Bećirović toliko siguran da je to baš tako kako on kaže, zašto je onda odmah požurio da se snimi i objasni kako sjednica parlamenta Republike Srpske nema nikakav učinak? Naravno da ima jer nisu prošli njegovi i Komšićevi zaključci o tome kako Srpska djeluje antidejtonski. Kaže da je to pirova pobjeda Republike Srpske jer je on te zaključke poslao na adrese mnogih širom svijeta. Da bude jasnije, papir na kome piše kako Republika Srpska radi nešto antidejtonsko poslao je onima koji godinama to svakako misle i koji se, svakako, obrušavaju na srpski narod i Republiku Srpsku optužujući ih za sve loše ovdje. I šta je tu neka njegova pobjeda? Ništa.

Zašto onda snimak i objašnjavanje Denisa Bećirovića kako sjednica parlamenta Srpske nema nikakav učinak, a vrlo dobro zna da ima? Vjerovatno zato što treba da se opravda bošnjačkom glasačkom tijelu na 25 odsto teritorije drugog entiteta jer se toliko trudio da nešto kao dokaže i pokaže, a onda je to sve srušeno dvotrećinskom podrškom vetu Željke Cvijanović. Dakle, propao pokušaj pa treba da se opravda. Zašto se pravda? 

Pa zato što su Bošnjaci prilično ljuti na stranke trojke jer smatraju da ne štite dovoljno njihove interese i da to ne znaju da urade kao što interese srpskog i hrvatskog naroda štite Dodik i Čović kada je riječ o partnerima u vlasti na BH nivou. Jedna od stranaka trojke je i Bećirovićev SDP. On preuzima retoriku napada i pljuvanja po Republici Srpskoj, kako je to činila SDA, nadajući se tako da će neko reći ''pa vidi, ovaj Bećirović je drugačiji od njih, on bogami udara po Srpskoj''…

A zašto je to dobro za SDP-ovca Bećirovića? Pa zato što se sve ozbiljnije govori da bi uskoro mogao da bude bivši SDP-ovac i da će u neku drugu političku priču. 

U suštini, njegovo ponašanje bi moglo da bude priprema terena za podršku koja će mu tada biti neophodna a ima li boljeg načina nego da je obezbjeđuje uz resurse koje ima kao član Predsjedništva u sadejstvu sa Komšićem, koga svakako u Predsjedništvo biraju muslimani? 

I vrlo važan podsjetnik – njih dvojica donose zaključak kako se Srpska ponaša antidejtonski. U skoro svim javnim nastupima, zvaničnici Srpske se pozivaju na Dejtonski sporazum za mir i traže njegovo striktno poštovanje, počevši od Ustava, najvažnijeg akte jedne države. Ali, sudeći po tome kako se Bošnjaci stalno žale nekim strancima, ambasdorima i slično, i žele da ovdje ostanu da rade strane sudije i da neki stranci ovdje donose zakone, ta ista BiH u čiji suverenitet se zaklinju nije ništa drugo nego obični protektorat.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.