Propadaju milioni na računu

Bez raspodjele novca od putarina BiH neće dobiti budžet

  • Izvor: ATV
  • 09.05.2024. 19:35

Dok federalni ministar finansija u fotelji Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje konačno ne glasa za koeficijente za raspodjelu prihoda za rekonstrukciju puteva, BiH neće dobiti budžet. Podvukao je to danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. To je, kaže, jedini način da se spriječi propadanje više od 250 miliona maraka, jer usvajanja koeficijenata nema čak ni pet mjeseci od dogovora političkih lidera u Laktašima da Republici Srpskoj umjesto 38 pripadne 36 odsto sredstava.

"U Federaciji u Upravnom odboru UIO neće da glasaju za ono što je politički dogovoreno. Kad ih god pitamo oni spore da je to u redu, ali nema nikakve realizacije. Sada bi povećavali budžet koji opet nije sporan da ostane u okvirima koji su bili prošle godine, povećan za dio dobiti koji je ostvarila Centralna banka BiH koji se uplaćuje u budžet. To je negdje 40 miliona. Dakle, u tom okviru imaju dogovoren budžet, ali taj budžet neće biti usvojen dok se ne rasporede ova sredstva", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sve više novca od putarina se svakim radnim danom sliva na poseban račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH . Ništa tu ne bi bilo sporno da više od 20 miliona maraka neraspoređivanjem i neulaganjem nije propalo. 

"Od 2018 godine do danas na posebnom podračunu jedinstvenog računa akumulirao se iznos od 258 miliona maraka neraspoređenih prihoda. Radi se o sredstvima koja bi trebala pripasti entitetskim preduzećima za izgradnju puteva", kaže Darjana Maglov, portparol UIO BiH.

Zbog toga su preduzeća za izgradnju puteva Republike Srpske, ali i drugog entiteta prinuđena na otplaćivanje ogromnih kredita, ali i kamata, umjesto da ulažu primarni prihoda od putarina. Ministar finansija drugog entiteta danas se nije javljao ni na telefon, iako je u Federaciji radni dan. Odavno ne poštuju ni Zakon o pristupu informacija, pa već mjesecima nema ni odgovora o problemu raspodjele novca.

Posljednja sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje bila je zakazana u februaru. Tada čak nije bilo ni razgovora o neraspoređenim sredstvima, jer ministar finansija iz drugog entitet čak nije ni prisustvovao.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.