Predsjedništvo BiH:

Biće pokrenut postupku o zajedničkim lokacijama na graničnom prelazu Rača – Sremska Rača

  • Izvor: ATV
  • 21.02.2024. 18:49

Predsjedništvo BiH danas je održalo 11. redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, donesena odluka o pokretanju postupaka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o izmjenama i dopunama sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o graničnim prijelazima i Aneksa sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Rača – Sremska Rača.

Predsjedništvo je zadužilo Savjet ministara da, u roku od šest mjeseci, u saradnji sa nadležnim agencijama i drugim nadležnim institucijama pripremi i dostavi na usvajanje Predsjedništvu novu Bezbjednosnu politiku BiH.

Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi sa objavom teksta Ispravke ugovora između BiH i Republike Srbije i Crne Gore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.

Primljena je k znanju i Informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o provođenju bilateralnih sporazuma o unaprijeđenju i zaštiti investicija koje je zaključila BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o provođenju Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i zadužilo Savjet ministara BiH da u roku od 6 mjeseci dostavi cjelovit izvještaj o provođenju Ugovora o pitanjima sukcesije sa prijedlozima mjera.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum između Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji, Sporazum o grantu-Grant Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) - Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Međunarodne asocijacije za razvoj u funkciji vodeće finansijske institucije za Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Prihvaćen je i Amandman broj 3 na Ugovor o finansiranju sklopljen između Bosne i Hercegovine („Zajmoprimac“), Republike Srpske i Еvropske investicijske banke („Banka“) - „Ugovor o finansiranju“- Projekat Bolnice u RS/B Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti mladih između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o dosadašnjim aktivnostima u vezi razgraničenja između BiH i Hrvatske.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o provođenju Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini zaključno sa 30.6. 2023. godine, Informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prvih devet mjeseci 2023. godine te Informaciju o planu konkretnih mjera za ublažavanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas i putem Vibera