Johanes Han

BiH dobila pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu za članstvo u EU

  • 29.05.2019. 12:16

Evropska komisija usvojila je pozitivno mišljenje sa sveobuhvatnom mapom puta za BiH u oblasti reformi, demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave, rekao je danas visoki predstavnik EU za proširenje i susjedske odnose Johanes Han.

Han je u obraćanju Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao da je Komisija prvi put razmotrila situaciju u BiH prema standardima koji se primjenjuju u zemljama članicama evropskog bloka. 

Komesar EU za proširenje i susjedske odnose Johanes Han izjavio je danas da pojačano angažovanje EU donosi konkretne i značajne rezultate na Balkanu i da je u Paketu o proširenju ukazano na zadivljujuća i istorijska dostignuća.

Han je u obraćanju Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao da ima još mnogo izazova i da Paket ukazuje na nedostatke i pruža smjernice. 

"Moramo uputiti pohvale tamo gdje su zaslužene. To se posebno odnosi na Albaniju i Sjevernu Makedoniju", rekao je Han i dodao da Evropska komisija za obje zemlje ponavlja prošlogodišnju preporuku o početku pregovora o članstvu. 

On je naglasio da zemlje kandidati prioritetno moraju da ostvare bolje i održivije rezultate u svim ključnim oblastima, prije svega u segmentu vladavine prava. 

Han je istakao da Unija ne može i neće uvoziti kontinuirane sporove koji donose nestabilnost. 

"Zato postoji urgentna potreba da zapadni Balkan ostvari veći napredak u pomirenju, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji", rekao je Han. 

On je dodao da kao inspiracija treba da posluži istorijski sporazum Sjeverne Makedonije i Grčke. 

"Ekonomije zapadnog Balkana i dalje se suočavaju sa velikim strukturnim slabostima. Da bi potpuno iskoristile potencijale, države treba da značajno unaprijede reforme i rješavanje nezaposlenosti", rekao je Han. 

On je rekao da je ekonomski razvoj važan za rješavanje demografskih izazova na Balkanu, gdje postoji visoka stopa imigracije i niska stopa rađanja. 

"Zemlje moraju da smanje zaostatak za EU u bogatstvu, što je ključni faktor za podizanje životnog standarda", naglasio je Han. 

Komesar za proširenje ukazao je na rast poslovnih i investicionih aktivnosti Kine u ovom regionu i ocijenio da one često zanemaruju društveno-ekonomsku i finansijsu održivost zemalja domaćina. 

Tagovi:
  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.