UN

BiH glasala protiv antinacističke rezolucije

  • Izvor: ATV
  • 04.11.2023. 13:52

Treći komitet Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma i neonacizma, a BiH je glasala protiv usvajanja.

Rezolucija je usvojena sa 112 glasova za, 50 protiv i 14 uzdržanih. Protiv su glasale Ukrajina, SAD, Velika Britanija, Kanada, Njemačka i druge zemlje ЕU. 

Ova zapadna kolicija ponajviše se usprotivila ovoj Rezoluciji zbog toga što je došla od Rusa. Objašenje od Amerike je stiglo, ali od BiH ne. Iako je BiH postradala u Drugom svjetskom ratu od onog što je donio nacizam, očigledno da je praćenje Amerike i Britanije važnije od ličnih interesa za Misiju BiH pri UN-u predvođenu Zlatkom Lagumdžijom.

Dokument pod nazivom „Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije“, kosponzorovale su Bjelorusija i Sirija.

Bez izdvajanja nijedne zemlje, dokument dalje izražava „duboku zabrinutost“ zbog veličanja nacističkih ličnosti i pokreta, uključujući bivše pripadnike Vafen SS i drugih jedinica koje su se borile protiv antihitlerovske koalicije tokom Drugog svetskog rata.

"Marševi neonacista i bakljade u čast onih koji su aktivno sarađivali sa nacistima i bili saučesnici u njihovim zločinima održavaju se ulicama gradova u centru Еvrope“, rekao je ruski diplomata Grigorij Lukjancev. govor u UN u petak. Ukrajina je bila jedna od zemalja koje su glasale protiv rezolucije.

Više jevrejskih grupa i nekoliko zemalja, uključujući Rusiju i Poljsku, oštro su osudile ovacije ukrajinskog SS veterana Jaroslava Hunke u kanadskom parlamentu tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u septembru. Incident je podnio ostavku predsjedavajućeg Donjeg doma Kanade Еntonija Rote, koji je tvrdio da nije znao za Hunkinu prošlost.

Pratite nas i putem Vibera