Provokacije

BiH nema "Dan državnosti"

  • Izvor: ATV
  • 16.11.2023. 19:10

Željko Komšić i Denis Bećirović bi da slave tzv. Dan državnosti BiH ovaj put u Republici Srpskoj, saznaje ATV.

Malo kome je jasno zašto ga slave uopšte a još manje zašto bi u Mrkonjić Grad, kada je poznato da je na zasjedanju ZAVNOBIH-a muslimana gotovo nije ni bilo a još manje u Narodnooslobodilačkoj vojsci. 

Na lažima pokušavaju da izgrade priču o obilježavanju komunističkog događaja iz Drugog svjetskog rata, odgovor je iz Republike Srpske. To samo potvrđuje njihovo licemjerstvo, BiH nema Dan državnosti, kaže Milorad Dodik,

„Da bi imala dan državnosti moralo je Parlament, Savjet ministara ili Predsjedništvo BiH da utvrdi da je taj i taj dan, dan državnosti. To nemate. A imate neke ranije iz socijalističkog vremena da je to 25. novembar dan ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. To je to vrijeme, u kojem nisu postojali muslimani, nego su postojali Srbi i Hrvati, postojali su Srbi muslimanske vjeroistpovijesti“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

To je čisti paradoks, kažu istoričari. Muslimani i  Hrvati rušili su Jugoslaviju devedesetih godina a danas praznuju nešto što je nastajalo u vremenu kada je stvarana ista ta Jugoslavija. To što danas jedan dio obilježava ZAVNOBIH i instistira da je to tzv. Dan državnosti govori o političkim namjerama da BiH bude bez Republike Srpske. 

„Velika većina Hrvata i muslimana koji su učestvovali u ratu borili su se na strani NDH i tu dolazimo do paradoksa da potomci žele da baštine makar na silu taj 25. novembar 1943. odnosno ZAVNOBIH koji su, kao što smo mogli da naučimo iz istorije i vidimo po imenima, činili Srbi. Protjeruje se Vojislav Kecmanović Đedo, predsjednik ZAVNOBIH-a a obilježava se 25. novembar kao Dan državnosti  BIH“, istakao je istoričar Goran Latinović. 

Dobro pogledajte i proučite istorijske činjenice, savjetuju iz SUBNORA. 

25. i 26. novembra odžana je osnivačka skupština ZAVNOBIH-a što nije, kažu, utemeljenje državnosti BiH. Očigledno je da  Republika Srpska, pa ni istorija ne priznaju taj dan. 

„Ne znam šta žele da objasne, ja lično mislim da je to provokacija, da je to protiv Republike Srpske, da su to remetilački faktori u BiH. Naglašavam da su narodnoslobodičaku borbu iznijeli Srbi u 88% kapaciteta“, naveo je Slobodan Šobić, predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske.

Da je sve čista provokacija mišljenja su i Boračkoj organizaciji Republike Srpske. Oni koji se predstavljaju kao ljudi koji su htjeli da spasu BiH tu istu državu htjeli su da raskomadaju. 

„ZAVNOBIH ima veze sa AVNOJ-em, sa nastankom SFRJ, koju pogledajte apsurda, koju smo mi jedini htjeli da sačuvamo Srbi. Ono što može da se dovede u veu sa ovom državom u kojoj danas živimo to jeste 9. januar kada je nastala Republika Srspka  i datum koji je vezan za nastanak Federacije“, istakao je  Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Upravo 9. januar drugom enitetu smeta. Ali i to je jedini praznik koji će se slaviti na teritoriji Republike Srspke.  Istoj onoj u koju su ugrađeni životi mnogih Srba, poruka je iz Srpske. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.