Провокације

БиХ нема "Дан државности"

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2023. 19:10

Жељко Комшић и Денис Бећировић би да славе тзв. Дан државности БиХ овај пут у Републици Српској, сазнаје АТВ.

Мало коме је јасно зашто га славе уопште а још мање зашто би у Мркоњић Град, када је познато да је на засједању ЗАВНОБИХ-а муслимана готово није ни било а још мање у Народноослободилачкој војсци. 

На лажима покушавају да изграде причу о обиљежавању комунистичког догађаја из Другог свјетског рата, одговор је из Републике Српске. То само потврђује њихово лицемјерство, БиХ нема Дан државности, каже Милорад Додик,

„Да би имала дан државности морало је Парламент, Савјет министара или Предсједништво БиХ да утврди да је тај и тај дан, дан државности. То немате. А имате неке раније из социјалистичког времена да је то 25. новембар дан ЗАВНОБИХ-а у Мркоњић Граду. То је то вријеме, у којем нису постојали муслимани, него су постојали Срби и Хрвати, постојали су Срби муслиманске вјероистповијести“, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске. 

То је чисти парадокс, кажу историчари. Муслимани и  Хрвати рушили су Југославију деведесетих година а данас празнују нешто што је настајало у времену када је стварана иста та Југославија. То што данас један дио обиљежава ЗАВНОБИХ и инстистира да је то тзв. Дан државности говори о политичким намјерама да БиХ буде без Републике Српске. 

„Велика већина Хрвата и муслимана који су учествовали у рату борили су се на страни НДХ и ту долазимо до парадокса да потомци желе да баштине макар на силу тај 25. новембар 1943. односно ЗАВНОБИХ који су, као што смо могли да научимо из историје и видимо по именима, чинили Срби. Протјерује се Војислав Кецмановић Ђедо, предсједник ЗАВНОБИХ-а а обиљежава се 25. новембар као Дан државности  БИХ“, истакао је историчар Горан Латиновић. 

Добро погледајте и проучите историјске чињенице, савјетују из СУБНОРА. 

25. и 26. новембра оджана је оснивачка скупштина ЗАВНОБИХ-а што није, кажу, утемељење државности БиХ. Очигледно је да  Република Српска, па ни историја не признају тај дан. 

„Не знам шта желе да објасне, ја лично мислим да је то провокација, да је то против Републике Српске, да су то реметилачки фактори у БиХ. Наглашавам да су народнослободичаку борбу изнијели Срби у 88% капацитета“, навео је Слободан Шобић, предсједник СУБНОР-а Републике Српске.

Да је све чиста провокација мишљења су и Борачкој организацији Републике Српске. Они који се представљају као људи који су хтјели да спасу БиХ ту исту државу хтјели су да раскомадају. 

„ЗАВНОБИХ има везе са АВНОЈ-ем, са настанком СФРЈ, коју погледајте апсурда, коју смо ми једини хтјели да сачувамо Срби. Оно што може да се доведе у веу са овом државом у којој данас живимо то јесте 9. јануар када је настала Република Срспка  и датум који је везан за настанак Федерације“, истакао је  Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Управо 9. јануар другом енитету смета. Али и то је једини празник који ће се славити на територији Републике Срспке.  Истој оној у коју су уграђени животи многих Срба, порука је из Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.