Еvropski put

BiH očekuje zeleno svjetlo u martu

  • Izvor: ATV
  • 23.01.2024. 19:14

Krišto preoptimistična, Plenković pun samohvale, Fon der Lajen prepuna evropskih fraza i floskula koje smo do sada nebrojeno puta čuli, a Rute pomalo zbunjen silnim optimizmom i poprilično realan.

Ovako bi se, ukratko, mogao opisati dolazak, kako su se samonazvali, ‘’Tima Еvrope’’ u Sarajevo.

BiH ima dva mjeseca da pokaže dodatne napore na evropskom putu ne bi li u martu dobila početak pregovora. Borjana Krišto uvjerena da će tako biti nakon što je nabrojala šta je do sada sve urađeno. Dovoljno, smatra, za martovsko zeleno svjetlo. 

- Ovo mi sve skupa daje jednu snagu i jedan optimizam da čvrsto vjerujem da vrijeme koje je pred nama do sastanka Еvropskog savjeta da ćemo dobiti tačan datum početka pregovora i uvjerena sam da će to tako biti - kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Put u Uniju nije lak ali vidimo opredjeljenost i napore domaćih aktera, kaže premijer Hrvatske. Nekoliko puta je pohvalio sam sebe kako je baš on u Briselu najviše lobirao za BiH. 

- Ovo je strateška posjeta i politički prozor koji se otvorio da se napravi iskorak prema zakonu o sudovima, i o pogledu zakona o VSTS-u i u pogledu zakona o spriječavanju pranja novca te niza drugih poteza, koji će omogućiti i komisiji, a i državama članicama da donesu tu ključnu odluku - izjavio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Idu evropski izbori i moglo bi da bude promjena u Briselu, zato BiH ne smije da propusti šansu koju pružaju trenutni evropski lideri, kaže Ursula fon der Lajen. Pozdravlja potpunu usklađenost sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom. 

- Svjedoci smo određene posvećenosti cilju članstva sa određenim zakonima koji su usvojeni. Pokazali ste da možete ostvariti rezultate ako zemlja jedinstveno krene naprijed. Što više rezultata ostvarujete, meni više pomažete u izradi izvještaja koji će pokazati taj napredak - dodaje Fon der Lajen.

Premijer Holandije saslušao je ove preoptimistične najave. Njegova zemlja je jedna od onih koje se najviše protive proširenju i traže striktno ispunjavanje uslova. Mark Rute je priznao da ne vidi baš toliki napredak o kome su ostali govorili ali da je, eto, spreman da pruži podršku, čisto da ne uruši trenutni evrooptimizam.

- Jako puno posla u narednih šest sedmica ako želimo u martu pozitivnu odluku. Ja nisam spreman, ali ono što me uvjeravaju je da se na tome radi i to ohrabruje. Moramo vidjeti hoće li se to desiti. Mi smo tu za podršku ali ovo su veliki i zahtjevni zadaci - navodi Mark Rute.

Optimizma, dakle, ne manjka, a do 21. marta kada će se u Briselu odlučivati o početku pregovora sa BiH ostalo je još 58 dana. Vrijeme za bh. institucije teče uz poruku stranaca: nemojte propustiti šansu.

Poruka i od Borjane Krišto: treba učiniti sve da se izbjegnu intervencije stranaca i nametanja rješenja jer će to narušiti unutrašnje odnose. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.