Европски пут

БиХ очекује зелено свјетло у марту

  • Извор: АТВ
  • 23.01.2024. 19:14

Kришто преоптимистична, Пленковић пун самохвале, Фон дер Лајен препуна европских фраза и флоскула које смо до сада небројено пута чули, а Руте помало збуњен силним оптимизмом и поприлично реалан.

Овако би се, укратко, могао описати долазак, како су се самоназвали, ‘’Тима Европе’’ у Сарајево.

БиХ има два мјесеца да покаже додатне напоре на европском путу не би ли у марту добила почетак преговора. Борјана Kришто увјерена да ће тако бити након што је набројала шта је до сада све урађено. Довољно, сматра, за мартовско зелено свјетло. 

- Ово ми све скупа даје једну снагу и један оптимизам да чврсто вјерујем да вријеме које је пред нама до састанка Европског савјета да ћемо добити тачан датум почетка преговора и увјерена сам да ће то тако бити - каже Борјана Кришто, предсједавајућа Савјета министара БиХ.

Пут у Унију није лак али видимо опредјељеност и напоре домаћих актера, каже премијер Хрватске. Неколико пута је похвалио сам себе како је баш он у Бриселу највише лобирао за БиХ. 

- Ово је стратешка посјета и политички прозор који се отворио да се направи искорак према закону о судовима, и о погледу закона о ВСТС-у и у погледу закона о спријечавању прања новца те низа других потеза, који ће омогућити и комисији, а и државама чланицама да донесу ту кључну одлуку - изјавио је Андреј Пленковић, премијер Хрватске.

Иду европски избори и могло би да буде промјена у Бриселу, зато БиХ не смије да пропусти шансу коју пружају тренутни европски лидери, каже Урсула фон дер Лајен. Поздравља потпуну усклађеност са европском спољном и безбједносном политиком. 

- Свједоци смо одређене посвећености циљу чланства са одређеним законима који су усвојени. Показали сте да можете остварити резултате ако земља јединствено крене напријед. Што више резултата остварујете, мени више помажете у изради извјештаја који ће показати тај напредак - додаје Фон дер Лајен.

Премијер Холандије саслушао је ове преоптимистичне најаве. Његова земља је једна од оних које се највише противе проширењу и траже стриктно испуњавање услова. Марк Руте је признао да не види баш толики напредак о коме су остали говорили али да је, ето, спреман да пружи подршку, чисто да не уруши тренутни еврооптимизам.

- Јако пуно посла у наредних шест седмица ако желимо у марту позитивну одлуку. Ја нисам спреман, али оно што ме увјеравају је да се на томе ради и то охрабрује. Морамо видјети хоће ли се то десити. Ми смо ту за подршку али ово су велики и захтјевни задаци - наводи Марк Руте.

Оптимизма, дакле, не мањка, а до 21. марта када ће се у Бриселу одлучивати о почетку преговора са БиХ остало је још 58 дана. Вријеме за бх. институције тече уз поруку странаца: немојте пропустити шансу.

Порука и од Борјане Kришто: треба учинити све да се избјегну интервенције странаца и наметања рјешења јер ће то нарушити унутрашње односе. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм