Specijalista za terorizam

Bjegović: Izjave zvaničnika IZ alarmantne za kompletan sistem evropske bezbjednosti

  • Izvor: ATV
  • 12.12.2023. 20:29

Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal, rekao je da su izjave predstavnika Islamske zajednice u BiH, koje su se nedavno čule u Nemili kod Zenice, ratnohuškačke izjavama koje ne vode boljoj, sigurnijoj budućnosti na ovim prostorima, prvenstveno na samom prostoru BiH.

Ako se bolje zapitamo i pogledamo ko plasira takve izjave, onda možemo da uvidimo da se upravo radi o ljudima koji su za vrijeme ratnih zbivanja  proveli jedan dio vremena u najozloglašenijim jedinicama Armije BiH, poznatoj 7. brigadi, u čijem se sastavu nalazi ozloglašeni odred Еl mudžahedin, koji je počinio najveća zvjerstva i zločine nad srpskim narodom, rekao je Bjegović u Temi dana ATV-a.

„Ti ljudi koji su prošli jednu takvu situaciju, nastavili su negdje i dalje sa svojim radom možda u nekim drugim uslovima, ali ono što nas malo zaprepašćuje da su dijelovi Islamske zajednice, onog radikalnog dijela, za koji sam siguran da nije saglasan bošnjački narod. jer više nikom nije stalo do nekog novog krvavog pira, do novih sukoba“, istakao je on.

Naravno da veliki udio u svemu ovome ima i politika, kaže Bjegović, navodeći da je jedan dio radikalne Islamske zajednice u BiH vezan za stranku SDA. Podsjetio je da je prije nekoliko dana jedan od bivših komandanata ovih ozloglašenih jedinica rekao kako su oni spremni da ratuju na strani Hamasa. 

„Takve izjave svih tih zvaničnika su malo alarmantne za kompletan sistem evropske bezbjednosti, jer je poznato koliko u tom području, naročito Unsko-sanskom kantonu, imamo čitava mudžahedinska naselja koja se uvijek spremna za one njihove ideale, da se uključe u rat“, poručio je Bjegović.

Gostovanje Miroslava Bjegovića u Temi dana ATV-a možete pogledati u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera