Imao je samo 9 godina

Bolna ispovijest Brana Vučetića iz Srebrenice: Pred nama je oštrio nož i prijetio da će prvo klati djecu

  • Izvor: Agencije
  • 13.04.2024. 18:39

Imao je samo 9 godina kada su njegovu porodičnu kuću napali srebrenički muslimani. U brutalnom masakru vojnika Nasera Orića, ubijeni su mu otac i stariji brat koji je imao 17 godina. Njega su ranjenog sa 30 gelera u tijelu ostavili u životu i odveli u logor, gde je trpio svakodnevno nasilje.

Brano Vučetić, je u svojoj bolnoj ispovijesti ispričao šta je sve rađeno njemu i cijelom srpskom stanovništvu na području Srebrenice u ratnim godinama.

"Ova tragedija u mom životu se desila početkom rata 1992. godine. Imao sam samo 9 godina kada sam izgubio majku koja je bila u posjeti mojoj baki koja je bila u selu samo 7 kilometara udaljenom od našeg. U tom kombiju kojim je išla, bilo je 15 civila. Napravljena je zasjeda u kojoj su ubili 8 civila, među kojima je bila moja majka. To je bilo 16. septembra 1992. godine", započinje svoju bolnu ispovijest Vučetić.

Međutim, ova strašna tragedija nije bila kraj njegove patnje. Naprotiv, bila je samo njen početak.

Nakon samo tri mjeseca, 15. decembra iste godine dojučerašnje komšije, a sada krvnici Nasera Orića mu ubijaju oca Radovana i brata Milenka, koji je imao samo 17 godina.

"Ja sam u tom trenutku imao 9 godina i išao sam u osnovnu školu u koju me je brat stalno, čamcem, prebacivao. U mom selu je bilo pretežno srpsko stanovništvo, a vojnici Nasera Orića su nas opkolili sa svih strana. Moj brat u trenutku kada je ubijen, nije imao oružje, niti je bio legitimna vojna meta", rekao je Vučetić.

Vučetić je ispričao i kojim čudom i u kojim mukama je on uspio da ostane živ.


Dodik: Status pregovarača ugrožen, stvar komplikuje i rezolucija o Srebrenici

Dodik: Status pregovarača ugrožen, stvar komplikuje i rezolucija o Srebrenici

"Moj brat je shvatio da se tog dana ne dešava klasičan napad kao prije i uspio je da me prebaci u dvorište susjedne kuće. U toj kući su bile moja komšinica sa kćerkom i bebom od 7 mjeseci i njena majka. Kada su sve pobili u dvorištima, onda su opkolili našu kuću i dozivali nas da se predamo. Kada smo se oglušili u njihovu naredbu, jedan od vojnika je zaprijetio riječima da će nas Četnike uhvatiti i da će da nas zakolju, zapaliti žive i nabiti na ražanj. Djeca su vrištala, a mi smo ušli u jednu prostoriju i spakovali stvari za bebu, nadajući se da ćemo izaći bez ikakvih posljedica. Nažalost, jedan od vojnika je bacio bombu na kuću. Ta bomba je eksplodirala, mene i komšinicu Miru Filipović je ranila. Uspjeli smo da dođemo do tavana i da pokušamo se sakriti od hordi Nasera Orića koji su htjeli da nas ubiju", rekao je Vučetić i dodao:

"Kada su mislili da nema nikoga živog u kući, vojnici su se popeli gore i pronašli su nas. Ja nisam mogao da siđem sam, već me je jedan od vojnika spustio i bacio na krevet. Zavezali su nas, a beba i mala Olivera su plakali. Jedan od vojnika je oštrio nož pred nama i govorio kako će prvo zaklati djecu, pa ostale. Jedina sreća u nesreći je, što je jedan od vojnika bio školski drug komšinice Mire, koji je naredio da nas odvežu", rekao je Vučetić.


Kovačević: Pandorinu kutiju u BiH otvara jedino Šmit

Kovačević: Pandorinu kutiju u BiH otvara jedino Šmit

On se prisjeća koji je horor zatekao kada su izašli iz kuće i kada je vidio svog mrtvog brata.

"Vidio sam svoga brata koji je bio naslonjen na ogradu i to mi je bilo jako teško. Krenuo sam ka njemu, ali me je jedan vojnik bacio preko ramena. Stavili su nas u jednu kuću, gdje smo sačekali mrak kako bi nas prebacili u dio pod kontrolom muslimana u Srebrenici", rekao je Vučetić.

Vučetić je ispričao da je nakon svega, tako teško ranjen, bez ikakve medicinske pomoći poslat u zarobljeništvo u kome je proveo više od 50 dana uz svakodnevno mučenje, prenosi "Banjaluka-24".

Na kraju je razmijenjen, a i danas živi u Srebrenici i sa zebnjom srcu, nemirnim duhom i stegnutim grudima čeka da čuje da li će oni koji su mu pobili sve Rezolucijom o Srebrenici biti amnestirani, a on koji je ostao bez svega biti okarakterisan kao genocidan.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: