Ratne zastave, ratne uniforme, ratni pokliči

Bošnjaci ne smiruju ratnohuškačke tonove: Okupljanje "za mir" uznemirilo Kotor Varoš

  • Izvor: ATV
  • 04.11.2023. 19:22

Ratne zastave, ratne uniforme, ratni pokliči – sve je to stavljeno pod naziv „marš mira“. Bošnjaci ne smiruju ratnohuškačke tonove.

Samo u posljednja 24 sata, održana su takva dva skupa. Jedan od njih i u Republici Srpskoj, nadomak Kotor Varoša. Nenad Nešić kaže da je prije skupa dobio brojne pozive građana i sve informacije koje je imao je proslijedio SIPA-i i MUP-u Srpske.

"Kako bi se spriječilo bilo kakvo izazivanje nemira i da se spriječi izazivanje straha kod lokalnog stanovništva. Smatrao sam da se treba zabraniti, i oduzeti, ukoliko je to potrebno, sva ikonografija koja je zabranjena, koja podstiče na rasnu, vjersku i svaki drugi oblik mržnje, izaziva strah i na neki način ugrožava mir i bezbjednost", kaže Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Još radikalnije slike stigle su iz Bosanske Krupe. Uz povike uz koje su Srbi masakrirani u proteklom ratu, obilježili su godišnjicu bitke Mostobran.

Nije slučajno da tolike ćelije islama pokušavaju da naprave ovdje zlo, zrno razdora, ocjena je iz Saveza logoraša Republike Srpske.

„Nije slučajno i što stručnjaci za bezbjednost i sigurnost u BiH već duže vremena da postoje takve ćelije i „Al Kaide“ i drugih organizacija, koje su očigledno kao spavači u BiH i čeka se pogodan trenutak da se napravi takva jedna nesreća na ovim prostorima", rekao je Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Svako ima pravo da se sjeća i poštuje žrtve, ali su ova dešavanja nepotrebna, jer mogu dodatno usložniti situaciju u BiH, poruka je bezbjednjaka. Slobodan Župljanin kaže da bi svi u BiH trebalo da se suzdržavaju bilo čega što može ugroziti mir.

"Mir je najveća vrijednost koja je stečena Dejtonskim sporazumom i to treba sačuvati na svaki način. Sjećanje na žrtve i događaje treba da bude dostojanstveno i u skladu sa žrtvom koja je bila, ali ne na način da se potpiruju novi sukobi i da se eventualno dolazi u situaciju da dođe i do novih žrtava", kaže Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

Sva ova dešavanja uznemirila su građane. Posebno u Kotor Varoši, međutim ništa to PDP-ov načelnik 3denko Sakan nije htio da komentariše.


Pratite nas i putem Vibera

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina