Ратне заставе, ратне униформе, ратни покличи

Бошњаци не смирују ратнохушкачке тонове: Окупљање "за мир" узнемирило Котор Варош

  • Извор: АТВ
  • 04.11.2023. 19:22

Ратне заставе, ратне униформе, ратни покличи – све је то стављено под назив „марш мира“. Бошњаци не смирују ратнохушкачке тонове.

Само у посљедња 24 сата, одржана су таква два скупа. Један од њих и у Републици Српској, надомак Котор Вароша. Ненад Нешић каже да је прије скупа добио бројне позиве грађана и све информације које је имао је прослиједио СИПА-и и МУП-у Српске.

"Како би се спријечило било какво изазивање немира и да се спријечи изазивање страха код локалног становништва. Сматрао сам да се треба забранити, и одузети, уколико је то потребно, сва иконографија која је забрањена, која подстиче на расну, вјерску и сваки други облик мржње, изазива страх и на неки начин угрожава мир и безбједност", каже Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара БиХ.

Још радикалније слике стигле су из Босанске Крупе. Уз повике уз које су Срби масакрирани у протеклом рату, обиљежили су годишњицу битке Мостобран.

Није случајно да толике ћелије ислама покушавају да направе овдје зло, зрно раздора, оцјена је из Савеза логораша Републике Српске.

„Није случајно и што стручњаци за безбједност и сигурност у БиХ већ дуже времена да постоје такве ћелије и „Ал Каиде“ и других организација, које су очигледно као спавачи у БиХ и чека се погодан тренутак да се направи таква једна несрећа на овим просторима", рекао је Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Свако има право да се сјећа и поштује жртве, али су ова дешавања непотребна, јер могу додатно усложнити ситуацију у БиХ, порука је безбједњака. Слободан Жупљанин каже да би сви у БиХ требало да се суздржавају било чега што може угрозити мир.

"Мир је највећа вриједност која је стечена Дејтонским споразумом и то треба сачувати на сваки начин. Сјећање на жртве и догађаје треба да буде достојанствено и у складу са жртвом која је била, али не на начин да се потпирују нови сукоби и да се евентуално долази у ситуацију да дође и до нових жртава", каже Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту.

Сва ова дешавања узнемирила су грађане. Посебно у Котор Вароши, међутим ништа то ПДП-ов начелник 3денко Сакан није хтио да коментарише.


Пратите нас и путем Вибера