Advokat

Bubić: Sudski proces protiv Dodika i Lukića je udar na suverenitet 

  • Izvor: ATV
  • 23.03.2024. 13:35

Sudski proces koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, ozbiljno urušava suverenitet BiH, rekao je advokat i član tima odbrane Goran Bubić gostujući u sedamnaestoj epizodi podkasta „Granica postoji“.

On je rekao da postoji zabluda da se čuva suverenitet BiH, a na djelu je upravo suprotno.

„Ovdje postoji, po stavu odbrane, jedna zabluda da se na ovaj način štiti suverenitet BiH. On se u suštini ruši. I pitanje je kakve sve posljedice ovo može da proizvede. Ako imamo Ustav Republike Srpske koji je usaglašen sa Ustavom BiH, onda nijedan zakon na nivou BiH i donesen od Parlamentarne skupštine, ne može zadirati u entitetski ustav“, objasnio je Bubić.

Bubić je rekao da je poštivanje Ustava jedini način da se zaštiti država i da se trebalo ići u tom pravcu.

„I ne možeš ti sada reći da je interes države kršenje tog Ustava. Jedini krajnji interes države jeste poštivanje Ustava“, rekao je Bubić.


Dodik: Realno da glavni pregovarač bude iz Srpske, Šmit se petlja gdje mu nije mjesto

Dodik: Realno da glavni pregovarač bude iz Srpske, Šmit se petlja gdje mu nije mjesto

Prokomentarisao je i preporuku Venecijanske komisije koja je protivno Ustavu BiH preporučila produženje starosne granice za sudije Ustavnog suda BiH preko 70 godina.

„I ako ti daš preporuku kako to sa 70 godina ne trebaš poštovati, dakle nema veze kakva je ustavna odredba, to ne može biti u prilog te države. Ne može biti u prilog tog Ustava, ne može biti u prilog tog ustavnog poretka, već može samo da znači da je to praktično neka vrtsa udara“, rekao je Bubić.

On je ponovio da očekuje da se pred Sudom BiH u procesu protiv Dodika i Lukića kao svjedok pojavi i Kristijan Šmit.

„On ovdje ne bi mogao da se pozove na imunitet. U pitanju je svjedočenje, nije u pitanju postupak građanski ili krivični protiv lica sa diplomatskim statusom. Kristijan Šmit apsolutno nema status službenika Ujedinjenih nacija“, rekao je Bubić.

Ocijenio je da je cilj sudskog procesa, koji pakuju stranci, pred Sudom BiH da se na nezakonit način ukloni Dodik.


Gorica Dodik: Naći ćemo način da i dalje pomažemo, a vi se radujte zlu čiji su SAD rasadnik

Gorica Dodik: Naći ćemo način da i dalje pomažemo, a vi se radujte zlu čiji su SAD rasadnik

„Bez uvijanja. Definitivno da je u pitanju jedan istorijski proces. Jedna neprimjeren pokušaj da se politička pitanja rješavaju u krivičnom postupku. To je apsolutno neprimjereno. Za takve stvari postoje politički instrumenti“, poručio je Bubić.

On je rekao da montiran, nepravni proces predstavlja pokušaj intervencije u unutrašnje pravo BiH.

„Definitivno ovo nije krivični postupak protiv pojedinca. Ovo je krivični postupak, nije samo ni krivični postupak protiv predsjednika Republike, ovo je krivični postupak protiv Republike Srpske. Krajnji cilj je otimanje imovine Republike Srpske, preko eliminacije predsjednika iz političkog života, rekao je Bubić

Bubić je istakao da predsjednik republike Srpske Milorad Dodik ima veliku podršku naroda i da je dobijao poruke da je važno da se odbrani predsjednik Srpske.


Da li je ovo vođa terorista u Moskvi: Zavezan, bos i krvav

Da li je ovo vođa terorista u Moskvi: Zavezan, bos i krvav

„Ja srećem ljude koji bezuslovno podržavaju predsjednika. Ima i ljudi koji načelno gledano su opozicija. Ali i ovi što su opozicija kažu, imamo primjedbi, ali ovdje se predsjednik mora odbraniti. A da ne govorim o većini koja ga bezrezervno podržava. Dakle, mislim da javnost u najvećem broju ispravno shvata da je ovdje u pitanju proces protiv Republike Srpske“, zaključio je Bubić.

Podkast „Granica postoji“ emituje se svakog petka u 18.00 časova i nastavak je aktivnosti podrške institucijama Srpske iskazanim kroz narodne proteste koji su 17 puta organizovani na granici između Republike Srpske i susjedne FBiH.


Pratite nas i putem Vibera