Адвокат

Бубић: Судски процес против Додика и Лукића је удар на суверенитет 

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2024. 13:35

Судски процес који се води пред Судом БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, озбиљно урушава суверенитет БиХ, рекао је адвокат и члан тима одбране Горан Бубић гостујући у седамнаестој епизоди подкаста „Граница постоји“.

Он је рекао да постоји заблуда да се чува суверенитет БиХ, а на дјелу је управо супротно.

„Овдје постоји, по ставу одбране, једна заблуда да се на овај начин штити суверенитет БиХ. Он се у суштини руши. И питање је какве све посљедице ово може да произведе. Ако имамо Устав Републике Српске који је усаглашен са Уставом БиХ, онда ниједан закон на нивоу БиХ и донесен од Парламентарне скупштине, не може задирати у ентитетски устав“, објаснио је Бубић.

Бубић је рекао да је поштивање Устава једини начин да се заштити држава и да се требало ићи у том правцу.

„И не можеш ти сада рећи да је интерес државе кршење тог Устава. Једини крајњи интерес државе јесте поштивање Устава“, рекао је Бубић.


Додик: Реално да главни преговарач буде из Српске, Шмит се петља гдје му није мјесто

Додик: Реално да главни преговарач буде из Српске, Шмит се петља гдје му није мјесто

Прокоментарисао је и препоруку Венецијанске комисије која је противно Уставу БиХ препоручила продужење старосне границе за судије Уставног суда БиХ преко 70 година.

„И ако ти даш препоруку како то са 70 година не требаш поштовати, дакле нема везе каква је уставна одредба, то не може бити у прилог те државе. Не може бити у прилог тог Устава, не може бити у прилог тог уставног поретка, већ може само да значи да је то практично нека вртса удара“, рекао је Бубић.

Он је поновио да очекује да се пред Судом БиХ у процесу против Додика и Лукића као свједок појави и Кристијан Шмит.

„Он овдје не би могао да се позове на имунитет. У питању је свједочење, није у питању поступак грађански или кривични против лица са дипломатским статусом. Кристијан Шмит апсолутно нема статус службеника Уједињених нација“, рекао је Бубић.

Оцијенио је да је циљ судског процеса, који пакују странци, пред Судом БиХ да се на незаконит начин уклони Додик.


Горица Додик: Наћи ћемо начин да и даље помажемо, а ви се радујте злу чији су САД расадник

Горица Додик: Наћи ћемо начин да и даље помажемо, а ви се радујте злу чији су САД расадник

„Без увијања. Дефинитивно да је у питању један историјски процес. Једна непримјерен покушај да се политичка питања рјешавају у кривичном поступку. То је апсолутно непримјерено. За такве ствари постоје политички инструменти“, поручио је Бубић.

Он је рекао да монтиран, неправни процес представља покушај интервенције у унутрашње право БиХ.

„Дефинитивно ово није кривични поступак против појединца. Ово је кривични поступак, није само ни кривични поступак против предсједника Републике, ово је кривични поступак против Републике Српске. Крајњи циљ је отимање имовине Републике Српске, преко елиминације предсједника из политичког живота, рекао је Бубић

Бубић је истакао да предсједник републике Српске Милорад Додик има велику подршку народа и да је добијао поруке да је важно да се одбрани предсједник Српске.


Да ли је ово вођа терориста у Москви: Завезан, бос и крвав

Да ли је ово вођа терориста у Москви: Завезан, бос и крвав

„Ја срећем људе који безусловно подржавају предсједника. Има и људи који начелно гледано су опозиција. Али и ови што су опозиција кажу, имамо примједби, али овдје се предсједник мора одбранити. А да не говорим о већини која га безрезервно подржава. Дакле, мислим да јавност у највећем броју исправно схвата да је овдје у питању процес против Републике Српске“, закључио је Бубић.

Подкаст „Граница постоји“ емитује се сваког петка у 18.00 часова и наставак је активности подршке институцијама Српске исказаним кроз народне протесте који су 17 пута организовани на граници између Републике Српске и сусједне ФБиХ.


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!