Komesar EU za transport

Bulc: Za novac iz EU neophodni kvalitetni infrastrukturni projekti

  • 29.06.2018. 15:02

Komesar EU za transport Violeta Bulc poručila je danas u Sarajevu da nadležne institucije u BiH treba da definišu efikasne modalitete korištenja finansijskih sredstava EU za transportnu infrastrukturu.

"Veoma je bitna kvalitetna i blagovremena priprema projekata i tenderske dokumentacije", rekla je Bulcova novinarima nakon sastanka u sjedištu Delegacije EU u BiH sa predstavnicima entitetskih ministarstava, kompanija koje se bave izgradnjom transportne infrastrukture i ekspertima u toj oblasti. 

Ona je ocijenila da je ovaj sastanak bio veoma konstruktivan, a da su problemi koji su danas najčešće pominjani zapravo dio uobičajene prakse rada i svakodnevnih zadataka u njenom reosoru. 

Prema njenim riječima, razvoj transportne mreže u regionu veoma je važan jer daje zamah privredi i boljoj vezi među državama. 

Bulcova je ponovila da su prioriteti u BiH izgradnja auto-puta na koridoru "Pet ce" i Jadransko-jonska magistrala, a naglasila je i potrebu ozbiljnijeg pristupa sanaciji i unapređenju željezničkog saobraćaja s obzirom na njegov višestruki značaj, poput rasterećenja saobraćajnih gužvi, smanjenja emisije otrovnih gasova, povećanja kapaciteta prevoza ljudi i tereta i veće mobilnosti kapaciteta namjenske industtrije. 

Odgovarajući na pitanje u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, ona je potvrdila da Evropska komisija finansira dio tog projekta na osnovu dokumentacije koju joj je dostavila Hrvatska, ali ako nešto od toga ne odgovara BiH, onda njene institucije treba da se obrate Evropskoj komisiji i obrazlože svoje neslaganje.

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.