Komesar EU za transport

Bulc: Za novac iz EU neophodni kvalitetni infrastrukturni projekti

  • 29.06.2018. 15:02

Komesar EU za transport Violeta Bulc poručila je danas u Sarajevu da nadležne institucije u BiH treba da definišu efikasne modalitete korištenja finansijskih sredstava EU za transportnu infrastrukturu.

"Veoma je bitna kvalitetna i blagovremena priprema projekata i tenderske dokumentacije", rekla je Bulcova novinarima nakon sastanka u sjedištu Delegacije EU u BiH sa predstavnicima entitetskih ministarstava, kompanija koje se bave izgradnjom transportne infrastrukture i ekspertima u toj oblasti. 

Ona je ocijenila da je ovaj sastanak bio veoma konstruktivan, a da su problemi koji su danas najčešće pominjani zapravo dio uobičajene prakse rada i svakodnevnih zadataka u njenom reosoru. 

Prema njenim riječima, razvoj transportne mreže u regionu veoma je važan jer daje zamah privredi i boljoj vezi među državama. 

Bulcova je ponovila da su prioriteti u BiH izgradnja auto-puta na koridoru "Pet ce" i Jadransko-jonska magistrala, a naglasila je i potrebu ozbiljnijeg pristupa sanaciji i unapređenju željezničkog saobraćaja s obzirom na njegov višestruki značaj, poput rasterećenja saobraćajnih gužvi, smanjenja emisije otrovnih gasova, povećanja kapaciteta prevoza ljudi i tereta i veće mobilnosti kapaciteta namjenske industtrije. 

Odgovarajući na pitanje u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, ona je potvrdila da Evropska komisija finansira dio tog projekta na osnovu dokumentacije koju joj je dostavila Hrvatska, ali ako nešto od toga ne odgovara BiH, onda njene institucije treba da se obrate Evropskoj komisiji i obrazlože svoje neslaganje.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!