Srpski član Predsjedništva

Cvijanović: BiH treba da glasa protiv članstva Kosova u SЕ

  • Izvor: ATV
  • 23.04.2024. 18:13

Smatram da treba da bude negativan glas koji se daje u Savjetu Еvrope, to znači 'NЕ'.

Poručila je srpski član Predsjedništva BiH nakon sjednice na kojoj je raspravljano o zaključku kojim bi BiH trebala glasati protiv članstva Kosova u Savjetu Еvrope.

"Rezultat glasanja na Predsjedništvu je bio taj za zaključke u kojima je predloženo da se glasa protiv članstva Kosova u Savjetu Еvrope. Protiv tog članstva sam glasala ja, dakle bila za takav zaključak. Kolega Bećirović je bio protiv. Dakle, on misli da nije bitno što BiH nije priznala nezavisnost Kosova. I kolega Komšić je bio uzdržan. Dakle, imali smo šaroliko glasanje i to jasno ukazuje da se mi nalazimo u situaciji koja je zapravo i problematična", rekla je Cvijanovićeva.

"Ne može jedan član Predsjedništva da daje instrukciju ambasadoru da djeluje", rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. 

Cvijanović je rekla da je Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije.

Istakla je da pojedini ambasadori nastupaju jednostrano, tražeći stav samo od jednog ili dva člana Predsjedništva, što ne može biti usaglašen stav BiH.

"Vidjeli smo i sada kako su u okviru Parlamentarne skupštine SЕ, različito glasali predstavnici Parlamenta koji su tamo bili zastupljeni u delegaciji. Vidjeli smo takođe brojne zloupotrebe ambasadora. Ambasadori, to bih trebala podsjetiti, trebalo bi da budu ambasadori BiH, da predstavljaju one koji definišu spoljno političke pozicije, a to su tri člana Predsjedništva. Umjesto toga nastupaju prilično jednostrano, poštujući ili tražeći instrukcije samo jednog člana, i ako traže od dva, to i dalje nije tri, to dalje znači da nisu definisani stavovi u skladu sa procedurama", poručila je srpski član Predsjedništva BiH

Pratite nas i putem Vibera