Српски члан Предсједништва

Цвијановић: БиХ треба да гласа против чланства Косова у СЕ

  • Извор: АТВ
  • 23.04.2024. 18:13

Сматрам да треба да буде негативан глас који се даје у Савјету Европе, то значи 'НЕ'.

Поручила је српски члан Предсједништва БиХ након сједнице на којој је расправљано о закључку којим би БиХ требала гласати против чланства Косова у Савјету Европе.

"Резултат гласања на Предсједништву је био тај за закључке у којима је предложено да се гласа против чланства Косова у Савјету Европе. Против тог чланства сам гласала ја, дакле била за такав закључак. Колега Бећировић је био против. Дакле, он мисли да није битно што БиХ није признала независност Косова. И колега Комшић је био уздржан. Дакле, имали смо шаролико гласање и то јасно указује да се ми налазимо у ситуацији која је заправо и проблематична", рекла је Цвијановићева.

"Не може један члан Предсједништва да даје инструкцију амбасадору да дјелује", рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву. 

Цвијановић је рекла да је Тужилаштву БиХ поднијела кривичну пријаву против амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије.

Истакла је да поједини амбасадори наступају једнострано, тражећи став само од једног или два члана Предсједништва, што не може бити усаглашен став БиХ.

"Видјели смо и сада како су у оквиру Парламентарне скупштине СЕ, различито гласали представници Парламента који су тамо били заступљени у делегацији. Видјели смо такође бројне злоупотребе амбасадора. Амбасадори, то бих требала подсјетити, требало би да буду амбасадори БиХ, да представљају оне који дефинишу спољно политичке позиције, а то су три члана Предсједништва. Умјесто тога наступају прилично једнострано, поштујући или тражећи инструкције само једног члана, и ако траже од два, то и даље није три, то даље значи да нису дефинисани ставови у складу са процедурама", поручила је српски члан Предсједништва БиХ

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.