Srpski član Predsjedništva BiH

Cvijanović: Prosto da čovjek ne povjeruje kako je Mehmedovića promašila američka crna lista

  • Izvor: ATV
  • 30.03.2024. 14:10

Da ne bih trošila riječi na Mehmedovićeve gluposti o predsjednicima Dodiku i Vučiću i "kiparizaciji" BiH, jer zaista nisu vrijedne komentara, preporučujem da ukucate na Guglu Šemsudin Mehmedović i Washington post, napisala je na Instagramu srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

"Prosto da čovjek ne povjeruje kako ga je promašila američka crna lista i otkud mu još uvijek bankovni račun", rekla je Cvijanovićeva.

Iz članka od 8. jula 1996., pod nazivom "Mujaheddin remaining in Bosnia", Cvijanovićeva je izdvojila jedan dio u kojem se navodi da islamski borci kontrolišu Bosnu, a da su posebno bliski Mehmedoviću.

"Širom centralne Bosne koju kontrolišu muslimani, islamski borci deluju kao neka vrsta paravojne straže Izetbegovićeve nacionalističke muslimanske političke organizacije, Stranke demokratske akcije. Izvori kažu da su posebno bliski Šemsudinu Mehmedoviću, glavnom bosanskom policijskom zvaničniku u regionu i uticajnog tvrdolinijaša u Izetbegovićevoj stranci", navodi se u pomenutom članku.

On je to učinio, kako su rekli, uz podršku Izetbegovićeve stranke, koja je, čini se, spremna upotrijebiti snagu, ali i uvjeravanje da se bori na nacionalnim izborima zakazanim za 14. septembar, pisao je tada "Vašington post".

List je u tom tekstu naveo i da je Mehmedović pazio i štitio ove ljude u sklopu plana za stvaranje rezervnog sastava za terorisanje potencijalnih političkih protivnika, uznemiravanje Srba i Hrvata i vršenje pritiska na Muslimane koji možda ne podržavaju Izetbegovića.

"On je to učinio, kako su rekli, uz podršku Izetbegovićeve stranke, koja je izgleda spremna da iskoristi snagu, kao i ubjeđivanje da se bori na nacionalnim izborima zakazanim za 14. septembar", navedeno je u tekstu američkog lista. 


Pratite nas i putem Vibera