Srpski član Predsjedništva BiH

Cvijanovićeva pred Savjetom bezbjednosti: "Izuzetno dobra prilika da se čuje srpski glas“

  • Izvor: ATV
  • 29.04.2024. 19:12

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sutra će se putem video linka obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, potvrđeno je za ATV.

Sjednica je zakazana na zahtjev Rusije, a glavna tema je situacija u BiH. 

Željka Cvijanović u Njujorku će objasniti kako to Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici  krše Ustav i zakone BiH. 

"Raduje me činjenica da će srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u sred Njujorka moći da kaže i iznese argumente vezano za ono što nas kao narod tišti i za sve neistine koje su drugi, zloupotrebljavajući svoju poziciju rekli o nama. Istovremeno, ja bih pozvao kolege iz opozicije koji sebe nazivaju muškarcima, da neke stvari uče upravo od gospođe Cvijanović, vezano za patriotizam i to da imate petlje da uradite jednu takvu stvar.“, rekao je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić.

Amidžić: Muškarci iz opozicije da uče od Cvijanovićeve; Raduje me što će se obratiti u Njujorku

Amidžić: Muškarci iz opozicije da uče od Cvijanovićeve; Raduje me što će se obratiti u Njujorku

Ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti Predsjedništva BiH, i uz pomoć nekih zemalja, na dnevni red Generalne skupštine UN-a stavlja rezoluciju koja etiketira srpski narod. Zato je, kažu diplomate, važno da u Savjetu bezbjednosti čuju istinu. 

"To je jedna izuzetno dobra prilika da se u svom ovom neredu koji je nastao u Ujedinjenim nacijama konačno čuje i srpski glas. Dakle, glas srpskog člana Predsjedništva koja konačno ima priliku da, u tako visokom tijelu kao što je Savjet bezbjednosti, ukaže da, kada je riječ o rezoluciji koja tretira BiH, jedino BiH nema saglasnost. I da gospodin Lagumdžija radi u potpunosti bez saglasnosti Predsjedništva BiH. I ta rezolucija nema ni legalitet ni legitimitet“, kaže ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

"Imajući u vidu da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno za vođenje spoljne politike, članovi Savjeta bezbjednosti će imati priliku da postave pitanja. Dakle, biće omogućeno da se konstatuje da to pitanje rezolucije o Srebrenici nije bilo na dnevnom redu i u tom kontekstu mora nešto da se definiše, da se završi na zakonit, pravilan način“, kaže bivši ambasador BiH Borislav Marić.

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj se trebalo glasati o rezoluciji o Srebrenici, neće biti održana 2. maja. Navodno, otkazana je  zbog usaglašavanja teksta. U Republici Srpskoj i Srbiji kažu da su diplomatske aktivnosti urodile plodom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.