Dom naroda

Delegati iz Srpske dosljedno poštuju zaključke Narodne skupštine

  • Izvor: SRNA
  • 04.10.2023. 16:20

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Sarajevu da Klub delegata iz Republike Srpske ostaje na principima zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i predstavnika stranaka većine na nivou institucija BiH koji su rekli da zakoni iz 14 prioriteta neće biti u proceduri niti usvojeni dok ne budu pripremljeni prijedlozi zakona o Ustavnom sudu BiH i o Sudu BiH.

Govoreći o zastoju u pripremi zakona o Ustavnom sudu BiH, Špirić je naveo da se, budući da radna grupa pri Savjetu ministara nije uradila taj posao, mora pristupiti izgradnje povjerenja, što je mukotrpan proces.

"Ovo možete shvatiti kao podstrek onima koji razgovaraju na nivou institucija i liderima političkih partija da se brže dogovaraju i da se zakoni usvajaju", rekao je novinarima Špirić, nakon sjednice Doma naroda na kojoj je oboren zakon o izmjenamam Zakona o PDV-u koji nije dobio potrebnu većinu glasova delegata iz Republike Srpske.

On je naveo da su na sjednici Doma naroda imali tri prijedloga zakona, dva u drugom, jedan u prvom čitanju i da su ti zakoni ostali u proceduri.

Špirić je istakao da je bitno da su na sjednici Doma naroda danas bile ratifikacije četiri važna sporazuma, dva iz berlinskog procesa o potrebi edukacije u regionu i o slobodi kretanja i priznavanju diploma, kao i sporazumi finansijskog karaktera vrijedinh više od 150 miliona evra, a odnose se na oba entiteta. 

Pratite nas i putem Vibera