Naknada

Đokić: Pitanje transporta gasa riješeno prihvatanjem prijedloga ”Sarajavo-gasa”

  • Izvor: SRNA
  • 12.01.2024. 17:21

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da su na današnjem sastanku sa predstavnicima sarajevskog "Еnergoinvesta" dogovorili da pitanja koje se tiču naknade za korištenje transportnog gasovoda budu riješena adekvatnom naknadom koju je predložilo preduzeće "Sarajevo-gas".

Đokić je rekao da to treba potvrditi u narednom periodu time što će biti sproveden adekvatan postupak u kojem treba da učestvuju nadležni organi Regulatorna komisija za energetiku i Vlada Republike Srpske, te da ta cijena bude potvrđena.

"Imamo period od šest mjeseci da to riješimo", rekao je Đokić komentarišući dogovor kojim je sarajevski "Еnergoinvest" prihvatio novu cijenu transporta gasa.

Đokić je ocijenio da je veoma važno da je današnji sastanak bio konstruktivan, da je postojao istovremeno zajednički interes i "Sarajevo-gasa", ali i preduzeća "Еnergoinvest", osnosno federalnog ministra industrije, energetike i rudarstva Vedrana Lakića i njega kao predstavnika Vlade Srpske.

"Zahvalan sam Lakiću što je doprinio da se danas postigne ovakvo rješenje", dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovaj sastanak je najbolji način da se pokaže kako se mogu rješavati otvorena pitanja.

"To je dijalog, argumenti i procjena šta može biti zajednički interes. Smatram da smo to današnjim sastankom upravo u pokazali i na taj način riješili jednostavno pitanje", rekao je Đokić.

Đokić je pojasnio da je namjera bila da se pronađe najbolje rješenje koje bi moglo da osigura zaštitu interesa "Sarajevo-gasa" koje je u vlasništvu Republike Srpske, ali istovremeno i daljeg normalnog snabdijevanja gasom svih potrošača, koji koriste gasovod od Šepka do Sarajeva.

Direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Еlek ranije je rekao Srni da je "Еnergoinvest" prihvatio da "Sarajevo-gasu" iz Istočnog Sarajeva plaća transport gasa po cijeni od 14,1 KM za 1.000 metara kubnih.

Еlek je rekao da će ugovor biti potpisan najkasnije u utorak, 16. januara, te da će trajati tri godine. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.