Накнада

Ђокић: Питање транспорта гаса ријешено прихватањем приједлога ”Сарајаво-гаса”

  • Извор: СРНА
  • 12.01.2024. 17:21

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да су на данашњем састанку са представницима сарајевског "Енергоинвеста" договорили да питања које се тичу накнаде за кориштење транспортног гасовода буду ријешена адекватном накнадом коју је предложило предузеће "Сарајево-гас".

Ђокић је рекао да то треба потврдити у наредном периоду тиме што ће бити спроведен адекватан поступак у којем треба да учествују надлежни органи Регулаторна комисија за енергетику и Влада Републике Српске, те да та цијена буде потврђена.

"Имамо период од шест мјесеци да то ријешимо", рекао је Ђокић коментаришући договор којим је сарајевски "Енергоинвест" прихватио нову цијену транспорта гаса.

Ђокић је оцијенио да је веома важно да је данашњи састанак био конструктиван, да је постојао истовремено заједнички интерес и "Сарајево-гаса", али и предузећа "Енергоинвест", осносно федералног министра индустрије, енергетике и рударства Ведрана Лакића и њега као представника Владе Српске.

"Захвалан сам Лакићу што је допринио да се данас постигне овакво рјешење", додао је Ђокић.

Према његовим ријечима, овај састанак је најбољи начин да се покаже како се могу рјешавати отворена питања.

"То је дијалог, аргументи и процјена шта може бити заједнички интерес. Сматрам да смо то данашњим састанком управо у показали и на тај начин ријешили једноставно питање", рекао је Ђокић.

Ђокић је појаснио да је намјера била да се пронађе најбоље рјешење које би могло да осигура заштиту интереса "Сарајево-гаса" које је у власништву Републике Српске, али истовремено и даљег нормалног снабдијевања гасом свих потрошача, који користе гасовод од Шепка до Сарајева.

Директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељко Елек раније је рекао Срни да је "Енергоинвест" прихватио да "Сарајево-гасу" из Источног Сарајева плаћа транспорт гаса по цијени од 14,1 КМ за 1.000 метара кубних.

Елек је рекао да ће уговор бити потписан најкасније у уторак, 16. јануара, те да ће трајати три године. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: