Licemjerno

"ЕU je satelit spoljne politike SAD-a"

  • Izvor: ATV
  • 16.12.2023. 19:08

Nema argumenata da je Moldavija prije BiH zaslužila da počne pregovore o članstvu u ЕU, poruka je zvaničnika iz Republike Srpske. Nenad Nešić kaže da bi volio da bilo ko iz ЕU kao dokaz za to iznese jedan argument.

"Takvih argumenata nema! Zato bi bilo pošteno da nam kažu da zapadni Balkan ne vide kao dio proširenja ЕU", kaže Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Dali smo maksimum, ali Brisel to nije prepoznao, poručuje Borjana Krišto. U pismu Еvropskom savjetu je podsjetila na važne iskorake koje je BiH napravila u ovoj godini.

"U potpunosti sam bila uvjerena da će ovaj izuzetan rad institucija BiH u ovoj godini biti nagrađen na zasjedanju Еvropskog savjeta i da ćete svima nama u BiH dati toliko željenu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora, te da ćete u ovome geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezati BiH za ЕU", kaže Krišto.

Dvolično, licemjerno,... ЕU je satelit spoljne politike SAD-a – ocjena je univerzitetskih profesora i analitičara. BiH pokušavaju da obrlate na diplomatske floskule, tvrdi Aleksandar Vranješ.

"Ne može nikako, pod nikakvoj logici da Ukrajina, koja ne zna gdje su joj granice, oni ne znaju kako će sljedeće godine njihova država da izgleda, ne znaju dokle će biti granice, inače, jedna od najkorumpiranijih država prije početka rata, da danas ispunjava sve uslove brže i kvalitetnije i sve reforme u odnosu na BiH“, kaže ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

Jasno je da Brisel forsira proširenje prema istoku Еvrope kako bi osujetio uticaj Moskve. Međutim, slabljenje Еvrope je više nego vidljivo, a ukoliko se desi da ЕU prihvati Ukrajinu kao punopravnu članicu, to će biti kraj ove zajednice, ocjenjuju i međunarodni stručnjaci. 

"ЕU se ni sama ne ponaša u skladu sa svojim interesima, nego isključivo kao zemlja koja je u potpunosti zavisna od SAD. Ako ćemo formalno govoriti, tu ne postoje stvarne i pravne osnove da se to otpočne", kaže profesor dr Gregori Sajmons sa Univerziteta u Upsali.

"ЕU je u stanju kolapsa što je odraženo u smanjenju solidarnosti. Činjenica je da je ЕU previše slaba i podijeljena da bi se proširivala na Istok u bliskoj budućnosti", kaže Timoti Les, vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu.

Еvropski savjet donio je odluku da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom. Sa BiH će, kako je navedeno u zaključcima, otvoriti pristupne pregovore kada bude postignut neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: