Лицемјерно

"ЕУ је сателит спољне политике САД-а"

  • Извор: АТВ
  • 16.12.2023. 19:08

Нема аргумената да је Молдавија прије БиХ заслужила да почне преговоре о чланству у ЕУ, порука је званичника из Републике Српске. Ненад Нешић каже да би волио да било ко из ЕУ као доказ за то изнесе један аргумент.

"Таквих аргумената нема! Зато би било поштено да нам кажу да западни Балкан не виде као дио проширења ЕУ", каже Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара БиХ.

Дали смо максимум, али Брисел то није препознао, поручује Борјана Кришто. У писму Европском савјету је подсјетила на важне искораке које је БиХ направила у овој години.

"У потпуности сам била увјерена да ће овај изузетан рад институција БиХ у овој години бити награђен на засједању Европског савјета и да ћете свима нама у БиХ дати толико жељену подршку када је у питању отварање преговора, те да ћете у овоме геополитичком тренутку јасно и снажно везати БиХ за ЕУ", каже Кришто.

Дволично, лицемјерно,... ЕУ је сателит спољне политике САД-а – оцјена је универзитетских професора и аналитичара. БиХ покушавају да обрлате на дипломатске флоскуле, тврди Александар Врањеш.

"Не може никако, под никаквој логици да Украјина, која не зна гдје су јој границе, они не знају како ће сљедеће године њихова држава да изгледа, не знају докле ће бити границе, иначе, једна од најкорумпиранијих држава прије почетка рата, да данас испуњава све услове брже и квалитетније и све реформе у односу на БиХ“, каже амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

Јасно је да Брисел форсира проширење према истоку Европе како би осујетио утицај Москве. Међутим, слабљење Европе је више него видљиво, а уколико се деси да ЕУ прихвати Украјину као пуноправну чланицу, то ће бити крај ове заједнице, оцјењују и међународни стручњаци. 

"ЕУ се ни сама не понаша у складу са својим интересима, него искључиво као земља која је у потпуности зависна од САД. Ако ћемо формално говорити, ту не постоје стварне и правне основе да се то отпочне", каже професор др Грегори Сајмонс са Универзитета у Упсали.

"ЕУ је у стању колапса што је одражено у смањењу солидарности. Чињеница је да је ЕУ превише слаба и подијељена да би се проширивала на Исток у блиској будућности", каже Тимоти Лес, водећи истраживач у Центру за геополитику Универзитета у Кембриџу.

Европски савјет донио је одлуку да отвори приступне преговоре са Украјином и Молдавијом. Са БиХ ће, како је наведено у закључцима, отворити приступне преговоре када буде постигнут неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.