Nemanja Galić

"Evropska komisija mora da prati implementaciju direktiva"

  • Izvor: SRNA
  • 14.04.2023. 19:10

Evropska komisija mora da prati imlementaciju direktiva koje regulišu procjenu uticaja javnih i privatnih projekata na životnu sredinu što uključuje i Trgovsku goru, izjavio je član Pravnog tima iz BiH Nemanja Galić.

Galić je istakao da nije iznenađen odgovorom Evropske komisije da nije nadležna za procjenjivanje i odobravanje projekata kao što je izgradnja odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, već da je to odgovornost članica EU, ali se nada da će se uključiti u ovaj proces.

- Odgovor Evropske komisije nije iznenađujući, posebno gledajući sa čisto političkog aspekta. Tačno je da Evropska komisija nije ta koja direktno sprovodi i vrši procjenu ovakvih projekata. To je svakako nadležnost države članice - rekao je za Srnu Galić, koji je član Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Dodao je i da je tačno da Hrvatska mora da poštuje odredbe Konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, takozvanu Espo konvenciju.

- Međutim, ono što odgovor Evropske komisije zanemaruje jeste da sa aspekta prava EU nije relevantna samo Direktiva Savjeta 2013/59/EURATOM, prema kojoj članice imaju krajnju odgovornost za upravljanje potrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom koji nastaje na njihovoj teritoriji. Ono što je takođe dio prava EU jeste i na primjer Direktiva 2011/92/EU Evropskog parlamenta i Savjeta - smatra Galić.

On je pojasnio da je tom direktivom direktno regulisana procjena učinaka određenih javnih i privatnih projekata na životnu sredinu, što svakako uključuje i projekat poput planiranog skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

- Stoga, Evropska komisija mora da prati implementaciju i te direktive od Hrvatske. Štaviše, prema informacijama koje imamo, Evropska komisija je već u prethodnoj, strateškoj fazi, vraćala Hrvatskoj Nacionalni program provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, upravo zbog neusklađenosti sa pravom EU - naveo je Galić.

Napomenuo je da ne treba zanemariti i to da je Hrvatska u određenoj mjeri dovodila u zabludu Evropsku komisiju prethodnih godina, budući da izbjegava da prizna da je konačnu odluku o skladištu i njegovoj lokaciji već donijela.

Evropska komisija nije nadležna za procjenjivanje i odobravanje projekata kao što je izgradnja odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, već je to odgovornost članica EU, rečeno je Srni iz Evropske komisije.

Komentarišući konstataciju Srne u vezi sa kritikama na račun indolentnosti i ravnodušnosti EU kada su u pitanju planovi Hrvatske da odloži radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na granici sa BiH, portparol Evropske komisije za klimatsku akciju Ana Krespo Parondo odgovorila je da su za takva pitanja odgovorne članice EU.

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program